Monitorul de Suceava

Parapete de protecție pe rulouri, pentru evitarea accidentelor mortale, pe Mestecăniș și în Tihuța

Florin PAIU

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a început o lucrare importantă, care ar putea salva vieți, în două zone de drum național în care sunt curbe periculoase și unde au avut loc accidente. 

Parapete de protecție pe rulouri au fost montate deja pe sectoare din Pasul Tihuța, la limita dintre județul Suceava și Bistrița-Năsăud, iar lucrarea va continua și în Pasul Mestecăniș, ambele pe DN 17, drumul care leagă Suceava de Ardeal.

Un autoturism scăpat de sub control care intră în contact cu acest sistem de protecție este redirecționat înapoi pe sensul său de mers, fiind astfel eliminat riscul coliziunii frontale între autovehicule, dar și al ieșirii în decor prin stânga.

În total, este vorba de aproximativ doi kilometri de drum cu curbe periculoase pe care șoferii vor avea parte de această măsură de protecție, în pasurile Tihuța și Mestecăniș. 

Măsura este parte a unui proiect demarat de Compania Națională de Drumuri la nivel național, în scopul reducerii riscului de accidente rutiere grave pe anumite sectoare de drum. Din acest proiect face parte și parapetul identic montat pe DN 28, sectorul dintre Războieni și Bălțați, județul Iași, și pe DN 2, zona Răcăciuni, județul Bacău.

Parapetul pe rulouri este un sistem de protecție inovativ conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetelor, cu ajutorul rolelor.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.