Cosmin ROMEGA
Pe final de an, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava pregătește o nouă producție, „Pădurea Asumaților”, care va avea premiera la începutul anului viitor, pe 17 și 18 ianuarie, în două reprezentații, de la ora 19:00.
Spectacolul este montat pe scena teatrului sucevean de regizorul Andrei Măjeri, pornind de la textul semnat de dramaturga Alexandra Felseghi.
Pe scenă, la acest spectacol vor fi toți actorii TMMVS - Clara Popadiuc, Cristina Florea, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Cosmin Panaite, Mîndru Cătălin Ştefan, Butnaru Horia Andrei, Alexandru Marin, Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, dar și un colaborator - Maria Teişanu.
Scenografia noului spectacol este realizată de Sabina Reus, coregrafia de Alice Veliche, muzică - Magor Bocsárdi, video design - Mihai Nistor, iar de asistență regie se ocupă Cezara Ojog.
Biletele vor fi puse în vânzare atât la casieria teatrului, cât și online, pe www.bilet.ro, începând cu data de 18 decembrie 2024.
Regizorul spectacolului și o bună parte din echipa de producție au fost prezenți la ultima conferință de presă de anul acesta a TMMVS, oferind mici indicii despre ceea ce vom vedea pe scenă, în premieră, în ianuarie 2025.
”Suntem foarte bucuroși că Andrei Măjeri a acceptat invitația noastră, de a pune în scenă un spectacol la Suceava, mai ales că este premiantul Galei Uniter de anul acesta la secțiunea ”Cel mai bun regizor”. Este un regizor dinamic, creativ și care se bucură din plin de aprecierea noastră și nu numai”, a spus managerul teatrului sucevean, Angela Zarojanu, care l-a invitat pe regizor să spună mai multe despre premieră.
”Am reușit în timp record să ridicăm spectacolul, care este o poveste necesară, care prezintă cu mult umor apariția în societatea în care trăim a unor așa-ziși vindecători, guru de toate felurile, care își pun amprenta în societate și mai ales în mediul online, inclusiv în politică.
Acest text este scris acum un an, trebuia să-l lucrăm în primăvară, dar nu am putut eu veni, iar acum se potrivește teribil de mult cu ceva ce rezonează mult în societate...De aceea sper că publicul se va bucura de poveste și de actori, care fac o reală performanță.
Pădurea asumaților vorbește despre niște Dumnezei auto-declarați, iar recentele tulburări din societate și întrebările care s-au iscat după apariția publică a unor personaje par să confirme textul Alexandrei Felseghi, scris acum mai bine de un an de zile.
Este uimitoare asemănarea dintre textul piesei de teatru și vorbe auzite recent în spațiul public... De aceea mi se pare extraordinară puterea aceasta a teatrului și intuiția aproape profetică a autoarei”, a precizat regizorul Andrei Măjeri.
Premiul UNITER obținut de el anul acesta a fost pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”, montat la Teatrul Metropolis din București, o dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, pe care l-au văzut și spectatorii suceveni în cadrul Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec.
Andrei Măjeri a lucrat cel mai mult pe texte din zona dramaturgiei contemporane românești dar și spaniole și a colaborat cu importante teatre din țară.
Printre spectacolele regizate se numără: „Nunta însângerată” de F. G. Lorca la Teatrul Național din Craiova, „Medea’s boys”, dramaturgie de Ionuț Sociu și fragmente din „Medeea” de Euripide la Teatrul Apollo111 București, „Meșterul Manole” după Lucian Blaga, montat la Teatrul Național Cluj-Napoca. În 2021 a fost angajat al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani unde a regizat mai multe spectacole, precum „Zeițe de categoria B” și „La academie”, ambele texte fiind semnate de Alexandra Felseghi.