Daniela MICUŢARIU
Alianța Franceză din Suceava continuă seria de întâlniri cu scriitori şi autori francofoni din spaţiul românesc. Acțiunea se desfăşurată sâmbătă, 22 februarie 2025, la ora 16.00, sub genericul Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine/Întâlniri şi lecturi cu scriitori francofoni din Bucovina.
Întâlnirea din această lună îşi propune să aducă în faţa publicului sucevean ediţia franceză a romanului „Oraşul Somnambulilor” de Constantin Severin. Cartea a fost publicată la Editura „Le Lys Bleu” sub titlul „La ville des somnambules”, cu o prefață semnată de scriitoarea și traducătoarea Gabrielle Danoux.
Constantin Severin este scriitor și artist vizual, fondator și promotor al Expresionismului Arhetipal, o mișcare artistică de impact global, pe care a înființat-o în Bucovina, în anul 2001. Absolvent al cursului internațional de scriere creativă de la Universitatea Iowa, SUA, el a publicat 15 cărți de poezie, eseuri și romane. Unul dintre poemele sale a fost inclus în antologia realizată în 2014 de ”World Literature Today”, ”După Căderea Zidului: Referințe din Europa Centrală” (1989-2014), care și-a propus să facă cunoscută literatura central-europeană la cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. În anul 2022, el a câștigat Premiul Internațional de Poezie „Aco Karamanov” în Macedonia de Nord pentru manuscrisul cărții de poeme Viețile pictorilor, iar în anul 2023 a primit Premiul „Pe Urmele lui Orfeu” la Festivalul Internațional de Poezie „Orfeu” din Plovdiv, Bulgaria. Romanele și cărțile sale de poezie au fost traduse și publicate în SUA, India, Marea Britanie, Spania, Franța și Macedonia.
Romanul „La ville des somnambules” reia mitul lui Pygmalion în era modernă, având ca protagonistă principală pe Alisha Rajvanshi, o tânără nepaleză care se îndrăgosteşte de propria sa creaţie, un robot creat după compozitorul român George Enescu.
Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Brânduşa Steiciuc, traducătoare, scriitoare şi critic literar. Lansarea romanului va constitui punctul de plecare pentru o discuţie referitoare la tema abordată, la activitatea literară a invitatului din această lună, dar şi la provocările traducerii unei opere literare în limba franceză.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.