Adelina TALPALARIU
În perioada 3 – 7 ianuarie, la Vatra Dornei s-a desfășurat ediția a XI-a a Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, eveniment care a reunit elevi și profesori din țară, pasionați de fizică și astronomie, iubitori ai spațiului cosmic și ai disciplinelor exacte, mentori, voluntari și susținători ai evenimentului.
De asemenea, 11 olimpici internaționali cu experiență în competițiile din domeniu au avut calitatea de mentori pentru cei circa 350 de elevi participanți.
Pe lângă concursurile organizate, elevii au participat la ateliere și cursuri de fizică, astronomie și astrofizică atât pentru inițiere, cât și pentru performanță, precum și la seri de observații astronomice cu ajutorul telescoapelor și lunetelor, rezolvări de probleme complexe.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Științifică „Cygnus” și Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei.
Festivitatea de deschidere a taberei naționale, moderată de prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și de prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector general pentru matematică și astronomie în Ministerul Educației, s-a desfășurat la Casa de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, în prezența unor delegați ai instituțiilor organizatoare și ai sponsorilor, și le-a oferit participanților experiențe artistice interculturale semnificative.
Prof. Petru Crăciun, inițiator al evenimentului, a subliniat că tabăra a inclus Concursul Național de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica” (cu secțiunile Fizică și Astronomie - Astrofizică) și Concursul de Astronomie „Vintilă Șiadbey” al Societății Științifice „Cygnus”, pentru elevii claselor I-IV.
La secțiunea Fizică, clasa a VII-a, au primit mențiune elevii Alexandru Gabriel Ichim, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, și David Dascalu, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava. Mențiune a mai primit Diana Maria Anastasiu, din clasa a IX-a, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
Lucian Ionuț Airinei, din clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic "Lațcu-Vodă" Siret, și-a adjudecat Premiul III.
La secțiunea Astronomie și Astrofizică, Juniori 2, au primit mențiune Teordora Maria Pîțu, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, și Raluca Tioloș, de la Școala Gimnazială Dorna Arini. La Seniori 2 a fost premiat Lucian Ionuț Airinei, din clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic "Lațcu-Vodă" Siret.
”Considerăm că evenimentul a fost un succes. Tabăra a îmbinat studiu, teorie, dar și observații astronomice, activități recreative la pârtie, excursii. Elevii au fost încântați. Tabăra este o pepinieră pentru viitoarele olimpiade naționale și internaționale de astronomie și astrofizică. Mulțumim sponsorilor care au susținut acest eveniment – Termohabitat Pătrăuți și Milk Marketing & Distribution”, a mai completat prof. Petru Crăciun.