Joi, 12 decembrie 2024, CSEI „Sf. Andrei” Gura Humorului și-a deschis porțile pentru lansarea proiectului „O șansă pentru fiecare”. Pentru început, membri ai comunității locale, cadre didactice, agenți economici, reprezentanți AJOFM au asistat la un spectacol oferit de elevi ai școlii gazdă, dar și de musafiri de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” din Vama. Dansurile și cântecele au adus căldura sărbătorilor în Aula „Mihail Ciocoiu”. Colindele s-au împletit cu informații despre proiect și despre posibilitatea implicării membrilor comunității în menținerea elevilor de nivel profesional în școală prin… integrare treptată pe o piață a muncii locale.
Despre ce e vorba? Abandonul școlar e unul din fenomenele îngrijorătoare care afectează la nivel național învățământul. Nici cel special nu este scutit. Studiile arată că 41% din elevii care părăsesc școala au motive financiare. CSEI „Sf. Andrei” pierde elevi din învățământul profesional care renunță la studii din nevoia de a câștiga bani repede, atrași adesea de câștigurile obținute în țări occidentale prin muncă necalificată. Aceasta șubrezește chiar motivația pentru educație, educație care ar trebui să îi ajute în realizarea profesională. Un grup de profesori de la CSEI „Sf. Andrei” au avut inițiativa de a folosi cadrul legal dat de Legea nr. 111 din 21 aprilie 2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic și mijloacele oferite de ANOFM pentru a încerca reducerea acestui fenomen.
Ideea proiectului este ca elevii noștri cu vârsta peste 16 ani să profite de posibilitatea de a presta diferite servicii în beneficiul unor persoane fizice, servicii remunerate într-un cadru legal fără a renunța la școală. Persoanele fizice care au nevoie de ajutor în gospodărie numite beneficiari casnici se pot întâlni cu prestatorii casnici pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice: https://tichete.anofm.ro/. Platforma este pusă la dispoziție de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) ca un serviciu public ce poate fi utilizat de către toți cetățenii, în condițiile legii. Se asigură astfel suportul pentru medierea electronică a cererii și ofertelor pentru serviciile necesare în gospodărie și utilizarea tichetelor pentru serviciile casnice în relația dintre părți. Beneficiarii trebuie să intre pe platformă, să își creeze un cont după care pot achiziționa tichete în valoare de 15 lei fiecarecu care pot plăti serviciile oferite. Atunci când prestatorul acumulează 85 de tichete dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.
Prin acest proiect școala noastră își asumă inițierea acestui dialog între potențiali angajatori, persoane fizice în căutarea unui ajutor în gospodărie și elevi care doresc să furnizeze acest ajutor, precum și familiarizarea acestora cu platforma și sistemul de tichete. De asemenea pune la dispoziția elevilor laboratorul inteligent pentru a facilita accesul la platformă sub îndrumarea unui profesor. De altfel activitatea s-a încheiat cu vizitarea laboratorului inteligent SmartLab și prezentarea resurselor pe care CSEI „Sf. Andrei” le alocă implementării acestui proiect.
E nevoie, mai mult ca oricând de integrare socială a tinerilor cu cerințe educaționale speciale prin activități care reflectă, validează și promovează valorile, diversitatea și comportamentele dezirabile solicitate în comunitățile deservite de către școală. La rândul ei societatea trebuie să răspundă cu deschidere, toleranță și acceptarea celuilalt.
Echipa de proiect formată din doamnele profesor Buliga Cîrstean Elena, Flutur Elena, Simeria Maria, Andronic Andreea, Huțanu Lucia, Stoleru Andreea, Luca Lăcrimioara, Mireuță Dorina și coordonată de d-nul director Petru-Marian Călinescu a conceput o serie de activități ce se derulează în mai multe etape. Proiectul va dura până în iunie 2026 cu posibilitate de prelungire dincolo de acest termen.
Ieșirea din capcana unui bănuț câștigat „la negru” și uneori repede risipit nu va fi ușoară sau de scurtă durată. Cei care citiți aceste rânduri și aveți nevoie de ajutor în gospodărie gândiți-vă că îl puteți primi astfel încât cel care vă ajută să aibă maximum de beneficii din plata pentru munca sa, cu efecte pe tot parcursul vieții. Pic cu pic se adună. Împreună putem face minuni!
Prof. Dulgheru Călina