Monitorul de Suceava La Rădăuți

O mașină de pompieri germană din 1976, apariție inedită la Retro Parada Toamnei

Florin PAIU

Pasionații de mașini retro din județul Suceava, dar și din Botoșani și Bacău s-au reunit, duminică, la Rădăuți, la Retro Parada Toamnei 2024, eveniment organizat de Retro Mobil Club România.

Peste 60 de vehicule istorice au fost expuse în centrul municipiului Rădăuți, multe fiind modele de lux, altele mașini din cele folosite uzual pe șosele acum 40-50 de ani, toate cu farmecul lor aparte.

A atras atenția ca prezență inedită o mașină IFA W 50, din 1976, produsă în Germania de Est, care, la vremea ei, a fost mașină de pompieri.

Fosta mașină de pompieri este acum vehicul istoric.

Mașina aparține unei familii de nemți, din Leipzig. Aceștia au venit cu mașina pe roți, din Germania, pentru a ajunge la un azil de bătrâni din județul nostru, dar și pentru a participa la parada retro.

Cei trei au mai fost pe aceste meleaguri și au fost încântați de colecția de mașini din aceeași gamă IFA a familiei Romaniuc din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Este vorba de modele rare de Trabant, Wartburg și Barkas-uri.

Cei trei au fost anunțați din timp de familia Romaniuc de evenimentul retro de la Rădăuți și au fost încântați să participe la el. 

Mașinile retro sunt o pasiune frumoasă, dar costisitoare, pe alocuri foarte costisitoare, a unui număr din ce în ce mai mare de suceveni. Aceștia au salvat și restaurat numeroase mașini de valoare, mărci străine, dar și automobile românești care nu au cum să nu atragă priviri și să stârnească nostalgii, precum Dacia 1300, Dacia 1100, Aro, Oltcit etc.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.