Monitorul de Suceava

O familie din Afganistan s-a regăsit la Rădăuți: copiii merg la școală, tatăl are serviciu

Florin PAIU

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți este locul care pentru mulți străini, cu statut de refugiat, devine noua casă. Nu este doar o poveste care sună frumos ci o realitate. Nu în toate cazurile, însă pentru unii refugiul de la Rădăuți este o binecuvântare.

Oficialii centrului au prezentat exemplul remarcabil al unei familii din Afganistan, care s-a reunit practic la Rădăuți.

Mai întâi, unul dintre copii, în vârstă de 17 ani, a ajuns în 2022 la centrul de la Rădăuți, ca minor neînsoțit.

După dobândirea calității de refugiat, ajutat de personalul centrului, minorul a reușit să-și reîntregească întreaga familia.

I-au venit alături mai întâi tatăl, apoi mama cu cei 3 frați. Toți au devenit beneficiari ai unei forme de protecție în România în luna octombrie 2023.

Cazul acestei familii reprezintă cel cu care Centrul Regional de Azil Rădăuți, condus de comisarul-șef Ionuț Calenciuc, se mândrește cel mai mult.

Copiii minori fac școală la Rădăuți iar tatăl și unul din frații majori sunt angajați:

”Atât adulții cât și minorii au reușit să parcurgă integral cursurile gratuite de limba română, obținând atestate de competențe lingvistice, iar mai mult decât atât, doi dintre copii au fost înmatriculați, ca urmare a evaluării realizate la nivelul unităților școlare, în Sistemul Național de învățământ românesc, la nivel gimnazial și liceal.

Tatăl și unul dintre copiii mai mari sunt încadrați în câmpul muncii, făcând astfel pași importanți către o nouă viață în comunitatea românească, cu drepturi și șanse egale cu cetățenii români”, se arată într-un comunicat al Centrului de Azil de la Rădăuți.

În perioada 1 ianuarie – 31 august polițiștii din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți au gestionat procesarea a 175 de cereri de azil și au soluționat 141 de cereri în etapă administrativă, iar în 17 cazuri a fost acordată o formă de protecție din partea statului român.

Competența teritorială a centrului se întinde pe raza a patru județe, respectiv Suceava, Botoșani, Iași și Neamț. Atrage atenția și faptul că tot în aceeași perioadă au fost eliberate aproximativ 5.400 de permise de ședere în România, o creștere semnificativă față de perioada similară a anului trecut. Referitor la țara de origine, străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român provin din state precum Siria, Irak, Bangladesh, Pakistan, Etiopia, etc.

• Clădiri modulare tip container, în cadrul centrului de la Rădăuți, pentru cazarea refugiaților

Pentru asigurarea condițiilor optime de recepție și cazare a străinilor, în incinta Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți au fost instalate clădiri modulare construite din 23 de containere, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA).

De asemenea, în cadrul unui proiect cu finanțare din partea Norvegiei, a fost dată în folosință o clădire de aproximativ 400 mp, cu spații destinate persoanelor vulnerabile, spații de consiliere, spații destinate activităților educative, sportive, etc.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 26 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.