Monitorul de Suceava Rugby

O echipă românească a sărbătorit 60 de ani de când a câștigat Cupa Campionilor Europeni într-un meci cu CSM Bucovina Suceava

Florin PAIU

Un meci oficial desfășurat duminică, în Capitală, în cadrul Diviziei Naționale de Rugby, între RC Grivița București și CSM Bucovina Suceava, a marcat un moment important din istoria sportului românesc în general, dar destul de puțin cunoscut publicului larg.

RC Grivița București a sărbătorit 60 de ani de când a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni la rugby. Da, pare neverosimil acum, dar atunci, în 1964, echipa românească Grivița București trecea de turul preliminar, de sferturi și de semifinale, iar în finala competiției europene învingea campioana Franței la rugby, Stade Montois.

Finala s-a disputat pe stadionul Dinamo din București.

Francezii veniseră în România cu o pleiadă de internaționali, titulari în primul XV al cocoșului galic.

Românii au jucat însă excelent, iar în minutul 59 conduceau cu 10-0. Partida avea să se încheie în acel minut deoarece un jucător francez, scos din minți de evoluția scorului, a lovit un jucător român și a primit cartonașul roșu.

Francezul Andre Boniface, un star al vremii respective în rugby, a refuzat să părăsească terenul de joc, iar arbitrul a oprit partida. 

Rezultatul a fost omologat 10-0 în favoarea Griviței, care astfel câștiga Cupa Campionilor Europeni.

 

Distincții pentru puținii jucători campioni europeni care mai sunt astăzi în viață

Revenind la ziua de duminică, 15 septembrie, Grivița a marcat acest frumos moment și a oferit distincții puținilor jucători de atunci care mai sunt în viață, toți trecuți bine de 80 de ani acum.

Momentul s-a derulat în pauza meciului dintre RC Grivița și CSM Bucovina Suceava.

Pe terenul echipei Grivița București (echipa aparține Atelierului de reparații vagoane Grivița) au jucat grupe de copii mici și foarte mici, precum și echipe de old-boys.

 

Sucevenii nu au putut ”strica” în teren sărbătoarea Griviței

Partida dintre Grivița București și CSM Bucovina Suceava a fost, din păcate pentru noi, la discreția gazdelor.

Sucevenii au reușit în puține momente să facă față adversarului și au pierdut clar, cu 62-7.

Acest meci disputat înainte de reluarea sezonului de toamnă i-a găsit pe elevii antrenorului-jucător Marcel Crețuleac în urmă cu pregătirea fizică, ceea ce a contat probabil cel mai mult pe teren.  

Lotul CSM Bucovina Suceava împletește însă un mix între jucători cu experiență și tineri din generația deja campioană națională și există perspective ca și echipa locală să crească în joc în această toamnă. Se speră că vor veni și jocurile bune și victoriile.

CSM Bucovina Suceava are de trecut printr-un sezon de toamnă lung, cu 9 partide oficiale. 

Printre cei au revenit la echipă se numără Sabin Crețu, care poate aduce un plus pe linia de treisferturi, dar și în pregătirea juniorilor care bat la porțile rugbiului mare. 

Singurul eseu al sucevenilor a fost înscris în urma unei combinații între doi dintre jucătorii cei mai vechi, antrenorul-jucător Marcel Crețuleac și căpitanul Lucian Preutescu.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.