Monitorul de Suceava Examen

Nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, unul dintre subiectele de la bacalaureat

Daniela MICUŢARIU

Nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, a fost unul dintre subiectele de la bacalaureat, sesiunea de vară, la prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, ce s-a desfășurat luni, 1 iulie 2024.

Nuvela a „căzut” la subiectul III, atât pentru elevii de la profilul uman, cât și la elevii de la profilul real. Candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, în timp ce candidaților de la profilul uman li se cerea să elaboreze caracterizarea unui personaj din nuvela „Moara cu noroc”.

Primele două subiecte de la bacalaureat au fost identice atât pentru elevii de la profilul uman, cât și pentru cei de la profilul real. Candidații au avut de rezolvat câteva exerciții, la primul subiect, pe baza fragmentului primit la prima vedere: „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.

La subiectul al doilea, elevii au avut de prezentat „rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru Omul cu mârțoaga, de George Ciprian”. Pe 2 iulie, candidații vor susține proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c (matematică sau istorie) și pe 3 iulie 2024 proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d.

Pe 8 iulie vor fi afișate rezultatele la probele scrise, până la ora 12.00, după care este programată depunerea contestațiilor, în intervalul orar 12.00-18.00. Rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie 2024.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 02 Iulie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.