Monitorul de Suceava

Numărul sucevenilor care s-au vaccinat împotriva gripei a scăzut la aproape jumătate față de acum 2 ani. În spitale, vineri erau internați 138 de pacienți cu gripă

Dana HUMOREANU

Numărul sucevenilor care recurg la vaccinare pentru a preveni îmbolnăvirea de gripă a scăzut dramatic în ultimii doi ani, la aproape jumătate, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava. Directoarea DSP, Daniela Odeh, a arătat că, de la debutul acestui sezon de vaccinare antigripală, au fost vaccinate aproximativ 28.000 de persoane, dintre care aproape 1.500 de copii, un număr apropiat de anul precedent, dar la aproape jumătate față de 2022 și anii anteriori, când se vaccinau aproximativ 50.000 de persoane.

La acest moment, numărul mediu de cazuri clinice de gripă înregistrate săptămânal este de cca 130, sub media ultimilor 5 ani, când în această perioadă erau aproximativ 400-500 de cazuri/săptămână.

Daniela Odeh a declarat că DSP monitorizează săptămânal incidența cazurilor de infecții acute respiratorii, inclusiv gripă, iar datele arată că formele grave, care au necesitat spitalizare, sunt raportate la copii și la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Spitalele raportează zilnic gradul de ocupare a paturilor, indicator care este urmărit și de către DSP Suceava „pentru a interveni prompt în vederea luării măsurilor de sănătate publică adecvate, acolo unde situația o impune; unitățile medicale din județul Suceava dispun de stocuri suficiente de medicamente inclusiv antivirale pentru tratarea gripei și teste rapide pentru diagnostic”, a afirmat șefa DSP.

Vineri, în spitalele din județ erau spitalizate 138 de persoane, spitalul cu cel mai mare grad de ocupare a paturilor cu pacienți cu viroze respiratorii, 81%, fiind cel de la Gura Humorului, care are 16 paturi destinate acestor afecțiuni. La Spitalul Clinic de Urgență din Suceava (47 de paturi alocate), gradul de ocupare era vineri de 38%; la Câmpulung Moldovenesc (22 de paturi) – 27%; Fălticeni (13 paturi) – 62%; Spitalul de Boli Cronice Siret (3 paturi) - niciun caz spitalizat.

Niciunul dintre pacienții care se aflau vineri internați în spitale din cauza virozelor respiratorii nu avea nevoie de resurse de terapie intensivă.

Centrele de permanență/evaluare care pot oferi consultații pacienților asigurați/neasigurați cu afecțiuni respiratorii sunt Centrul de permanență Ipotești și Centrul de permanență Straja, dar în cazul unei creșteri bruște a numărului de cazuri s-au pregătit, cu circuite separate, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, precum și celelalte unități spitalicești din județ care sunt pregătite cu planuri de acțiune punctuale pentru gestionarea unui eventual aflux crescut de pacienți.

În vederea reducerii riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii spitalele au luat măsuri punctuale privind: limitarea programului de vizită la pacienți; punerea la dispoziție a echipamentului de unică utilizare (măști, halate, botoși) tuturor aparținătorilor la intrarea în spital; testarea tuturor pacienților cu simptomatologie încadrată în definiția de caz pentru gripă; portul obligatoriu de către întreg personalul spitalului a măștii faciale.

Având în vedere evoluția cazurilor de infecții gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, Ministerul Sănătății introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei.

Ca măsuri de prevenire a infecțiilor respiratorii, ministerul recomandă: spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun; acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea nasului/gurii în plica cotului; aerisirea zilnică a încăperilor; evitarea locurilor aglomerate; adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii; evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru febră (febră, strănut, tuse, dureri în gât) până la dispariția acestora.

Șefa DSP a subliniat că cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și față de formele clinice severe ale acesteia este vaccinarea antigripală, care poate fi făcută și acum.

În ceea ce privește măsurile recomandate la nivelul unităților școlare și preșcolare, acestea includ: triajul observațional zilnic; informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 07 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.