Monitorul de Suceava

Nuc din curtea Catedralei din Suceava, tăiat fără nici o autorizație

Sandrinio NEAGU

Un nuc sănătos și fără probleme a fost pus la pământ în această săptămână de reprezentanții Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava, de pe Mărășești. Din imaginile primite la redacție de la un cititor se vede cum nucul a fost tăiat, iar coronamentul încă verde este pe pământ.

Cum nucul este o specie protejată, tăierea unor astfel de arbori necesită avize. În cazul de față este vorba de un aviz de la Direcția Agricolă Suceava. Claudia Elena Gogu, directoarea Direcției Agricole Suceava, ne-a comunicat în cursul zilei de marți că nu a fost emis nici un aviz pentru tăierea nucului din curtea Catedralei.

Tot marți, l-am contactat pe preotul Petru Argatu, unul dintre cei care conduc Catedrala Suceava. Acesta a recunoscut că nucul a crescut din întâmplare și a fost tăiat ”pentru a face loc și spațiu pentru noul centru social construit”.

Întrebat dacă s-a cerut aviz pentru tăierea nucului, o astfel de operațiune fiind pedepsită de legislație, preotul Argatu a spus că nu s-a ocupat personal de această operațiune, dar că se va interesa și va reveni cu un răspuns. Până în dimineața zilei de miercuri, nu am primit un punct de vedere din partea reprezentanților Catedralei ”Nașterea Domnului” Suceava, deși am revenit cu un alt telefon, la care nu a răspuns nimeni.

Nucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura nucului din categoria pomi răzleţi, adică situaţi la distanţă unii de alţii, este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003, potrivit căreia tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba, extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi, actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 09 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.