Monitorul de Suceava Proaspăt, de la tipar

Noul roman al scriitorului Cătălin Mihuleac și-a „deschis aripile”

Cosmin ROMEGA

”Ieri s-au făcut 30 de ani de când am hotărât să las totul pentru Literatură”, spunea acum trei zile scriitorul Cătălin Mihuleac, colaborator al cotidianului Monitorul de Suceava, anunțând faptul că noul său roman și-a ”deschis aripile”.

Adică e proaspăt tipărit și ajuns în librăriile din țară.

”Strania valiză a domnului Silberstein” este povestea unui ieșean, pionier al genții feminine, care, ajuns la Paris, a transformat-o într-un simbol internațional al eleganței.

Deoarece textul romanului face joncțiunea între două povești decalate cu aproape un secol, autorul a păstrat neschimbate numele eroilor din planul narativ vechi, dar le-a modificat pe ale eroilor contemporani.

Apar astfel, cu date și trasee biografice reale, iluzionistul genții feminine Guillaume Silberstein, magnatul filmului Bernard Natan și regina Élisabeth, înrudită prin soțul ei, Albert I al Belgiei, cu regele Carol I de România.

”Dar cine este acest Silberstein, născut în orașul Iași, pe strada Sfântu Teodor, lângă restaurantul Bolta Rece?

Ce mari isprăvi, care să-l recomande pentru fotoliul oferit de un roman, îl au ca autor?”, se întreabă, retoric, Cătălin Mihuleac.

Tot el ne lămurește cu câteva detalii despre cea mai nouă operă a sa: ”Guillaume Silberstein este un pionier al genții feminine, pe care-a transformat-o, la Paris, dintr-un simplu accesoriu într-un obiect forte al eleganței. Dacă azi o femeie fără geantă nu e completă, asta i se datorează și ieșeano-parizianului Silberstein”.

Și dacă romanul tocmai și-a ”deschis aripile”, pe coperta ultimă a acestuia se găsește un fel de reclamă a unei linii de zbor aparte:

„Ce-i, de fapt, romanul de față? Nimic altceva decât un abonament pe ruta Iași-Paris și retur, străbătută cu o cursă a companiei Littérature Air. În numele întregului echipaj, comandantul vă urează bun venit la bord!
Deoarece nu sunt excluse turbulențe de aer pe parcursul zborului-lectură, vă rugăm să mențineți centurile de siguranță atașate și scaunele în poziție confortabilă!
Un serviciu la bord complet le va fi oferit tuturor pasagerilor”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.