Monitorul de Suceava

Noua autogară de la Siret va fi operațională din 15 noiembrie 2024

Dana HUMOREANU

Clădirea noii autogări și autobaza din orașul Siret, construite la aproximativ 200 de metri de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, sunt finalizate, s-a turnat primul strat de asfalt la parcare și în zilele următoare se va așterne al doilea strat de asfalt.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a declarat că lucrările la acest proiect vor fi finaliza până la data de 30 octombrie a.c., în avans față de termenul din contract, de 31 decembrie 2024, dar pentru ca autogara să devină operațională trebuie încheiată și modernizarea drumului 291 A, pe o porțiune de aproximativ 4 kilometri.

Reabilitarea drumului, finanțată tot cu bani europeni, este preconizată a se încheia cel mai târziu la data de 15 noiembrie a.c., când ar trebui să circule primele curse de transport public efectuate cu cele patru autobuze electrice achiziționate de administrația locală.

Tot în această perioadă se lucrează la amenajarea, la capătul liniei 3, Siret- Mănăstioara, a culoarului de tip Kiss&Ride, aflat la intersecția străzilor Ștefan Petriceicu Vodă și Sfântul Onufrie, și la parcarea de pe faleză.

Autogara, autobaza și autobuzele electrice fac parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane și reducerea emisiilor de dioxid de carbon în orașul Siret, prin introducerea transportului public local și prin crearea și modernizarea infrastructurilor de transport, velo și pietonale”.

Proiectul include construirea unei clădiri din zidărie de cărămidă, cu funcția de sediu administrativ și autogară, și a unei clădiri din structură metalică, tip hală, cu funcția de depou pentru mijloacele de transport în comun.

Din proiect mai fac parte amenajarea unei parcări de tip ,,Park & Ride” (P&R) cu 50 de locuri, două stații de încărcare a vehiculelor electrice și terminale de eliberare a tichetelor de călătorie/ parcare în apropierea PTF Siret, în care își pot lăsa mașinile cei care vor să ajungă în Siret cu autobuzul.

În zona Parcului Faleza Siret se amenajează o parcare pentru biciclete tip Bike & Ride (B&R) cu 30 de locuri, cu două stații de încărcare a vehiculelor electrice, dispozitive de închiriat biciclete, terminale de eliberare a tichetelor de călătorie/parcare și stație amenajată cu  mobilier urban pentru transportul public local.

În cadrul aceluiași proiect se amenajează două culoare de tip „Kiss & Ride” (K&R), la capetele de linie ale traseelor 2 - Pădureni și 3- Mănăstioara. Culoarul K &R are o suprafață totală de 380 de metri pătrați și este prevăzut cu o stație de încărcare a vehiculelor electrice de 22kW și o stație TPL.

Autobuzele electrice achiziționate de Primăria Siret sunt de 21 de locuri și vor circula pe rutele Centru-Vamă și retur, Centru-Pădureni și retur, Centru-Mănăstioara și retur.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Orașul Siret a fost dat ca exemplu, anul trecut, de Comisia Europeană, în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Administrația locală din Siret a obținut până acum 30 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că la o populație de 6.660 de locuitori, câți au fost înregistrați la recensământul din 2021, suma atrasă este de 4.500 de euro pe cap de locuitor, mai mult decât dublu față de media regiunii. Banii europeni atrași au fost și sunt folosiți de administrația locală la asfaltarea de străzi, construirea de centre de zi pentru tineri și seniori, modernizarea unităților de învățământ și sănătate, înființarea parcului științific și tehnologic East European Border Siret, reabilitarea parcurilor și spațiilor verzi etc.. 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.