Monitorul de Suceava

Noile metode de înșelăciune din mediul online, prezentate de specialiști în securitate cibernetică

Sandrinio NEAGU

Noile metode de înșelăciune din mediul online au fost prezentate de specialiști în securitate cibernetică din cadrul mai multor structuri.

Reprezentanții IPJ Suceava spun că în ultimii ani, amenințările

cibernetice au cunoscut o dezvoltare rapidă, iar autorii pun la cale diferite modalități de înșelăciune creative și pline de emoție pentru a impresiona și convinge potențialele victime.

Astfel, noile metode de înșelăciune, care se propagă rapid, au la bază aplicațiile de mesagerie.

”Această tactică frauduloasă exploatează încrederea utilizatorilor și se bazează pe manipularea acestora prin mesaje aparent inofensive. În mod particular, una dintre cele mai utilizate aplicații de mesagerie a devenit un mediu propice pentru desfășurarea unor astfel de atacuri, în care autorii vizează atât utilizatori obișnuiți, cât și persoane mai puțin familiarizate cu riscurile mediului digital”, au arătat reprezentanții IPJ Suceava.

Un exemplu recent de metodă utilizată constă în solicitarea exprimării unui vot online într-un concurs fictiv. Sub un pretext aparent nevinovat, utilizatorii sunt direcționați către pagini frauduloase, unde datele lor personale pot fi compromise, iar dispozitivele pot fi virusate cu programe malițioase.

”În plus, față de această metodă, reamintim și alte tipuri de fraude online utilizate de infractori, precum phishing-ul bancar, prin care utilizatorii sunt îndemnați să furnizeze date confidențiale sub pretextul unor actualizări de securitate, fraudele de tip „premii câștigate”, care îi conving pe destinatari să ofere informații personale sau financiare, și înșelăciunile prin anunțuri false de vânzare, unde victimele efectuează plăți pentru produse inexistente.

Subliniem că telefonul mobil a devenit cel mai folosit device în gestionarea activităților cotidiene, incluzând o gamă variată de operațiuni financiare: achiziții online, acces rapid la conturile bancare, transferuri de bani și plăți electronice. Acest acces facil la servicii online expune utilizatorii unor riscuri cibernetice semnificative, mai ales în cazul în care măsurile de securitate nu sunt respectate cu strictețe. Accesul neautorizat la datele bancare, compromiterea informațiilor personale și atacurile de tip phishing sunt doar câteva dintre amenințările la care utilizatorii pot fi expuși în lipsa unor măsuri de protecție”, au mai arătat reprezentanții IPJ Suceava.

Specialiștii în securitate cibernetică prezenți la eveniment sunt din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale, al Serviciului Investigații Criminale – IPJ Suceava, al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Suceava, al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Informatică, dar și reprezentanți de profil din mediul privat – Assist Software Suceava.

Concluziile au fost exprimate cu ocazia unei conferințe naționale care a avut loc la Camera de Comerț și Industrie Suceava de Ziua Internațională a Siguranței pe Internet.

Acțiunea la care au participat peste 200 de persoane a fost realizată în cooperare de către Inspectoratul de Poliție Județean Suceava – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Camera de Comerț și Industrie Suceava.

 

·       Care sunt recomandările polițiștilor

 

Polițiștii spun că protejarea datelor personale și financiare se poate realiza prin utilizarea unor parole puternice, a autentificării în doi pași și a unor soluții de securitate actualizate.

Printre categoriile vulnerabile care pot deveni victime ale mai multor tipuri de infracțiuni din mediul online sunt adolescenții care petrec mult timp în mediul online. Printre riscurile la care aceștia sunt expuși amintim cyberbullying-ul, pornografie infantilă și șantaj.

În acest context, reprezentanții IPJ Suceava au venit cu o serie de recomandări:

✔ Comunicare deschisă cu părinții și profesorii – Minorii trebuie încurajați să discute orice situație care îi pune într-o postură inconfortabilă în mediul online.

 Evitarea contactului cu persoane necunoscute – Rețelele sociale și platformele de comunicare pot fi folosite de infractori pentru a aborda copiii. Minorii trebuie să fie conștienți de riscuri și să nu răspundă solicitărilor suspecte.

✔ Protejarea datelor personale – Informațiile private, fotografii, materiale video sau locația nu trebuie împărtășite online fără acordul părinților, deoarece pot fi utilizate în mod abuziv.

✔ Raportarea oricărei forme de agresiune online – Cyberbullying-ul poate avea efecte emoționale și psihologice grave asupra copiilor.

Un rol important trebuie să îl aibă părinții și cadrele didactice, care trebuie să monitorizeze activitatea online a minorilor și să raporteze orice abuz autorităților competente.

Pentru a reduce riscurile din mediul online, cetățenii sunt încurajați să adopte măsuri de protecție, având în vedere următoarele recomandări:



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.