Monitorul de Suceava Ateliere și experimente

Noaptea Cercetătorilor a alimentat cu bucurie curiozitatea tinerilor pentru știință și cercetare

Radu LUPAŞCU

Bună dispoziție, priviri tinere curioase și avide de fenomene spectaculoase, exclamații de mirare dar și concentrare asupra unor lucruri nemaivăzute, așa arăta vineri după amiază și întreaga seară esplanada din fața Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. O mare de tineri intraseră în atmosfera fascinantă a Nopții Cercetătorilor Europeni, o nouă ediție a unuia dintre cele mai longevive și îndrăgite evenimente despre știință și cercetare, deschise publicului larg la Suceava, dar și în alte orașe ale României.

Un eveniment care adună împreună cercetători și profesori ai universității sucevene și ai unor colegii și școli din întreg județul, elevi pasionați de știință, de descoperiri, de tehnică, de inovație, care în fiecare an, la finele lunii septembrie aduc cu ei realizările muncii lor pentru a arăta celor plini de curiozitate cât de importante sunt munca de cercetare și impactul pe care aceasta îl are asupra vieții de zi cu zi.

Evenimentul a fost deschis de către un lider al cercetării sucevene, Rectorul Universtății ”Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. Mihai Dimian, care le-a vorbit celor prezenți despre uniunea dintre oameni și idei creată la Noaptea Cercetătorilor Europeni, a cărui gazdă din fiecare an o reprezintă universitatea suceveană. Un eveniment care își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

„Dacă ai o minte curioasă, dacă îți dorești să începi o carieră în cercetare sau ești, pur și simplu, pasionat de știință, Noaptea Cercetătorilor Europeni este evenimentul cel mai potrivit pentru tine! Aici poți întâlni cei mai prietenoși cercetători, ai ocazia să vezi și să asculți prezentările celor mai inovative proiecte, poți efectua cele mai trăsnite experimente, iar concursurile și surprizele îți vor face experiența participării una de neuitat.”, a fost parțial mesajul organizatorilor aceste ediții.

 

Publicul s-a putut bucura și la această ediție de Zona HandsOn, dedicată științei interactive, tehnologiei și experimentelor distractive, cu experimente diverse, de la demonstrarea proprietăților azotului lichid la modificarea vâscozității lichidului Non Newtonian ca urmare a unei presiuni externe, sau efectul încărcării electrostatice cu ajutorul unui Generator Van Der Graaf.

Mulți curioși s-au îndreptat spre Zona Agora a evenimentului, care a propus discuții pe teme din știință, tehnologie și inginerie, dar și ateliere din domeniul istoriei, geografiei, economiei, dreptului, inventicii și inovării. Zona aplicațiilor SciFun a trezit de asemenea interesul larg spre jocuri, competiții de șah, un program artistic captivant și un atelier de reciclare creativă a deșeurilor. Noutatea organizatorică a acestei ediții a constat în prezența evenimentului în mijlocul tinerilor din alte orașe ale județului, el continuând sâmbătă, 28 septembrie, în cadrul Parcului Tehnologic Siret, începând cu ora 9:00 și la Liceul Tehnologic Solca, începând cu ora 11:00.

Alte 400 de orașe europene au găzduit în aceeași zi întâlniri cu cercetători și oameni de știință, publicul având astfel ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene. De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni, din anul 2005 și până acum, milioane de curioși au intrat în legătură cu oamenii de știință de pe întreg continentul, evenimentul atrăgând anual peste 1,5 milioane vizitatori din Europa și nu numai.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.