Monitorul de Suceava Lansare de carte

Neculai Roșca, un altfel de reporter, în cel mai nou roman - „Marele război”

Cosmin ROMEGA

Lansarea noii cărți a jurnalistului și scriitorului Neculai Roșca - "Marele război" a avut loc, joi seara, la Biblioteca Bucovinei, „I.G. Sbiera”, în prezența unui public numeros – colaboratori, prieteni, admiratori, rude dar și reprezentanți ai administrației și politicului.

Cea de-a 8-a carte scrisă de Neculai Roșca în doar șase ani dezvăluie o altă latură a sa, ludică, în care fantasmagoricul popular se împletește cu aspecte comico-dramatice din cotidian. Așa a apărut "Marele război", pe care nu îl vedem oricum, cu ochii deschiși, dar care face parte dintr-o realitate care coexistă cu noi și uneori se face simțită.

Volumul de ficțiune, cu puternice influențe din folclorul „cules” din satele și comunele Bucovinei, a fost lansat în Sala de Artă „Elena Greculesi”, evenimentul fiind moderat de Cătălina Biholar, redactor-șef al Televiziunii Intermedia. Alături de scriitor, la prezidiu, s-au aflat și lectorul univ. dr. Gina Puică, care semnează prefața cărții, scriitorul Constantin Horbovanu, care s-a ocupat de postfață, Alexandru Ovidiu Vintilă - președintele Uniunii Scriitorilor - Filiala Suceava, pe parcurs fiind invitați să spună câteva vorbe, sau mai multe, o serie de alți invitați, fiecare surprinzător și antrenant prin remarcile făcute și glumele inserate cu dibăcie.

Un discurs emoționat a avut și discipola sa, jurnalista Iulia Horghidan, de la care a pornit ideea cărții - „Oare cum se face rost de-un drăcușor? ”.

„Socio-politicul nu lipsește nici el din poveste, autorul aruncând o privire pe cât de atentă pe atât de tandră asupra unei lumi românești post-1989 deloc glorioase, chiar decăzute, deopotrivă economic și spiritual. De aceea, putem găsi aici și o lecție înțeleaptă de justă măsură oferită epocii noastre marcate de dezbinare, intoleranță și radicalism. Acestor calități le putem adăuga tonul lejer spre dezinvolt al scriitorului, cultivarea unui lexic local, propriu unor localități rurale din județul Suceava, ironia și autoironia prezente la tot pasul, manipularea suspansului, dar și punerea la lucru a tot felul de tradiții mai vechi sau mai noi”, remarcă  lectorul univ. dr. Gina Puică.

„În Suceava,în ultimii ani au apărut foarte multe pisici. Dar și foarte multe șanțuri, pentru că tot se schimbă țevi. Dar să vedeți și semnificația acestora, pentru că Cea cu Coasa (personaj principal, cu multe alte nume, pe măsură - n.r.) seara folosesc acele șanțuri pe post de tranșee de război...și să vedeți ce iese!”, a remarcat  scriitorul Constantin Horbovanu, care dă exemplu altui personaj-cheie din roman, Baba din Huci, pentru desfășurarea unui război cu adevărat ecologic.

O remarcă interesantă în cadrul discuțiilor a fost cea referitoare la o posibilă punere în scenă a cărții "Marele război", chiar la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, a cărui reprezentanți se aflau în sală, fiecare capitol fiind gândit ca o scenă aparte.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.