Monitorul de Suceava

Muncitor mort pe loc după ce un trunchi de copac i-a căzut în cap, în apropiere de statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare

Florin PAIU

 

Un bărbat în vârstă de 50 de ani a murit în condiții violente după ce un trunchi de copac l-a lovit direct în cap, accidentul având loc în imediata apropiere a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din zona parcului Șipote a municipiului Suceava. Tragedia s-a petrecut miercuri dimineață, un apel la 112 fiind efectuat în jurul orei 10.50.

Trei muncitori ai unei firme din Volovăț se aflau în zonă și aveau de toaletat spațiul verde din perimetrul din jurul statuii.

Unul dintre angajați a cerut ajutor de urgență și a sesizat că un coleg care lucra pe un utilaj a fost lovit în cap de un trunchi de copac.

Din păcate, Ilie C., în vârstă de 50 de ani, a decedat pe loc.

Din cercetări a rezultat că după ce unul dintre arbori a fost tăiat cu un motofierăstrău de către alt muncitor, colegul său urma să îl tracteze cu ajutorul unui utilaj cu șenile, astfel încât să-i controleze tăierea.

Conform colegilor, bărbatul de 50 de ani a supra-accelerat utilajul, iar copacul a căzut în mod necontrolat peste el.

Primele cercetări indică așadar o manevrare defectuoasă a utilajului.

Problemele nu se opresc nici pe departe aici, bărbatul decedat nefigurând ca angajat al firmei din Volovăț. Acesta ar fi lucrat ca zilier, însă nu se știe în ce condiții.

De altfel, nu s-au găsit forme legale de muncă cu privire la niciunul dintre cei trei muncitori.  

Există și suspiciunea că muncitorul ar fi consumat alcool premergător accidentului. Cert mai este că respectivul nu purta echipament de protecție. 

Firma din Volovăț avea contract de toaletare în acea zonă cu Ocolul Silvic Pătrăuți, care este administrator al fondului forestier din parcul Șipote.

Poliția a sesizat mai departe Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și a dispus efectuarea necropsiei.

Ancheta continuă privind infracțiunile de ”ucidere din culpă”, ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă” și ”nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.