Monitorul de Suceava

Modalități de relaxare ușor de abordat pe parcursul zilei

 

Cercetările în domeniu au demonstrat că relaxarea are beneficii foarte vizibile atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Relaxarea psihică înseamnă o pauză de la grijile și regretele de peste zi. Cea mai simplă modalitate de a te relaxa este să te axezi pe activitate fără să te gândești prea mult, să o lași să-ți acapareze întreaga atenție și astfel să blochezi orice gânduri sau sentimente negative, totul într-un mod prin care să nu-ți supui corpul unui stres.

Un alt mod ideal prin care poți să te deconectezi de la minte și propriul trup și să pătrunzi într-o lume diferită este să citești. La început se poate să-ți pună la încercare concentrarea din cauza faptului că aceasta este afectată de agitația interioară.

Una dintre cauzele comune ale tensiunii este șofatul. Se întâmplă adesea să fie nevoie să te deplasezi într-un anumit loc și la o oră stabilită, iar sentimentul de amenințare din partea celorlalți șoferi, precum și conștientizarea acțiunii în sine de a conduce cresc nivelul tău de stres. Încearcă să găsești o modalitate prin care să te liniștești atunci când șofezi. Acest lucru presupune să ai încredere că majoritatea conducătorilor auto rămân pe banda lor și respectă regulile de circulație, în timp ce accepți faptul că suntem oameni și uneori mai greșim. Dacă te enervezi pe alți șoferi, nu le vei putea schimba comportamentul, ci te vei simți stresat și supărat, așa că rămâi calm și încearcă să fii cât mai relaxat.

De asemenea, atunci când ești la volan nu este o idee bună să asculți instrucțiuni de relaxare sau chiar muzică cu efect relaxant. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru ca șofatul să devină o activitate plăcută și mai puțin stresantă. Pentru început, încearcă să pleci din timp, ținând cont de perioadele aglomerate din zi și alegând un traseu bun, astfel încât să nu-ți faci griji din cauza traficului și să poți conduce cu atenție. Dacă procedezi astfel, îndemânarea și concentrarea la volan îți vor fi mai puțin solicitate.

Asigură-te că stai cât mai comod pe scaun și că tetiera și oglinzile sunt reglate corect, astfel încât să-ți sprijine bine capul și să ai gâtul relaxat. Dacă prinzi culoarea roșie la semafor, profită de ocazie ca să-ți întinzi și să-ți relaxezi mâinile, brațele și umerii. Nu uita ca la finalul unui drum lung să faci câteva exerciții de întindere a mușchilor.

O altă situație deloc relaxantă este cea când îți petreci majoritatea orelor de lucru stând pe scaun în fața unui ecran. În timp ce te concentrezi asupra sarcinilor și îți faci griji în privința termenelor-limită și a cerințelor de la locul de muncă, gâtul și umerii se încordează, ceea ce îți provoacă dureri de cap și o senzație cronică de stres. Este foarte important să înțelegi ce se întâmplă și să găsești o soluție pentru acest lucru. Nu aștepta concediul ca să te relaxezi!

Atunci când ești la birou poți face exerciții terapeutice care să te relaxeze și să îți dea rapid o stare de bine interior. Încearcă mai ales câteva pentru gât, aplecând capul într-o parte, astfel încât urechea să fie cât mai aproape de umăr, sau întorcând capul ca și cum ai vrea să privești peste umăr. Rămâi într-o astfel de poziție timp de câteva secunde și simte cum se relaxează mușchii pe măsură ce revii la poziția inițială. Repetă de câteva ori pe fiecare parte. Poți să-ți detensionezi brațele și umerii tot prin întinderi, fie în față, fie în spate, înfășurând brațele în jurul spătarului sau apucându-ți coatele la spate. Câteva răsuciri ajutându-te de spătarul scaunului vor face minuni pentru spatele tău!

Cea mai bună parte este că poți executa astfel de exerciții oriunde te-ai afla. Nu trebuie să fii neapărat la birou. Ia pauze scurte, iar atunci când ai ocazia, nu ezita să te miști puțin, poate chiar ca să-i dai personal ceva unui coleg.

Există multe modalități de a te relaxa. Elementul comun este să te simți în siguranță și să trăiești în prezent, axat cât de mult posibil pe un singur lucru, nu pe mai multe, și să lași mușchii să se detensioneze în timp ce vuietul din creier se oprește. Sentimentul de siguranță restabilește răspunsurile organismului tău și îi transmite creierului mesajul că „totul este în regulă”. A trăi calm în prezent îți dă o stare de bine care te ajută să duci la bun sfârșit fiecare zi.

Încearcă mai multe metode și vezi ce te ajută să te relaxezi cu adevărat. Persoanele relaxate au mușchii detensionați, fără zone încordate sau dureroase, și fluxul sangvin mai bun, ceea ce produce căldură. Dacă ai la îndemână un termometru, verifică astfel: ține termometrul între degetul mare și arătător cât timp faci ceva ce ți se pare relaxant. Vezi apoi dacă temperatura mâinii crește.

Propune-ți ca zilnic să petreci 15 minute relaxându-te și făcând un set de exerciții terapeutice!

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Decembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.