Monitorul de Suceava Proces penal

„Mitu Chinezu” și-a aflat condamnarea într-un dosar cu fapte vechi de zece ani

Sandrinio NEAGU

Individul cunoscut sub denumirea de ”Mitu Chinezu” și-a aflat vineri pedeapsa pe care o are de executat într-un dosar cu fapte vechi chiar și de zece ani. Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Constantin Mitu, zis și ”Mitu Chinezu”, la o pedeapsă finală de 7 ani și 10 luni de închisoare, cu mențiunea că unele fapte sunt prescrise, iar pedeapsa putea fi mai mare. În această condamnare este inclusă și una mai veche, de la o altă instanță din țară.

În același dosar, a mai fost condamnată și Nicoleta Catargiu, care a primit 2 ani și 6 luni de închisoare. Față de al treilea inculpat din acest dosar, Constantin Stelian Căzănescu, judecătorii au decis să înceteze procesul penal deoarece persoana în cauză a decedat. 

Prin soluția Tribunalului Suceava s-a mai stabilit că Mitu și Catargiu trebuie să achite diferite sume de bani către societățile pe care le-au înșelat.

Soluția nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

”Mitu Chinezu”, care este originar din județul Argeș, este fugit din țară de zece ani și s-ar ascunde în Transnistria. El figurează și acum pe lista urmăriților general.

 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată pe cei trei indivizi pentru constituirea unui grup infracţional organizat și înşelăciune.

Începând cu anul 2014, ”Mitu Chinezu”, care a inițiat grupul infracțional organizat și care era urmărit general de autoritățile române din 2014, a administrat în fapt o societate comercială din Cernăuți, reprezentant legal al acesteia fiind o altă persoană, calitate pe care inculpatul nu o putea deține având în vedere statutul său de urmărit general. Începând cu data de 16 august 2016, acesta a cooptat-o în societate pe Nicoleta Catargiu, ca reprezentant legal, legăturile dintre aceștia datând din anul 2015.

În cursul anului 2019, în scopul săvârşirii de infracţiuni de înșelăciune prin intermediul societăţii, ”Mitu Chinezu” a creat un grup infracţional organizat, la care au aderat Nicoleta Catargiu și Constantin Stelian Căzănescu.

”Profitând de respectul cuvenit profesiei inculpatei, aceea de asistent medical, din luna august a anului 2016, aceasta a fost cooptată ca reprezentantul legal al societății din Cernăuți, care era administrată în fapt de inculpatul care a creat grupul infracţional organizat, desfăşurând împreună cu acesta activităţi de inducere şi menţinere în eroare, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale injuste. Rolul inculpatei în cadrul grupului era acela de a semna în calitate de reprezentant legal documentele emise de societatea din Cernăuți și de a crea persoanelor vătămate convingerea că afacerea este una reală și legală. În activitatea infracțională, cei doi inculpați au fost sprijiniți de cel de al treilea inculpat, care desfăşura activităţi în domeniul procesării de produse şi reziduuri petroliere sau uleiuri uzate. Datorită specificului activităţii desfăşurate, acesta intra în contact cu diverse persoane şi agenţi economici, rolul său fiind acela de a identifica potenţialii clienţi, precum şi de a-i convinge pe aceştia cu privire la profitabilitatea afacerii, inducându-i în eroare cu privire la numele şi calitatea posesorului uleiului alimentar uzat, căruia îi atribuia, în conivență cu acesta, calităţi nereale de înalt funcționar al statului român în relațiile cu Ucraina, pentru a-i conferi credibilitate, și dându-le acestora garanții cu privire la existența uleiului alimentar uzat. La comiterea faptelor, inculpatul care a constituit grupul și inculpata au mizat pe faptul că acţiunile lor vor fi interpretate ca şi cauze/litigii civile (nerespectarea clauzelor contractuale), urmărind ca prin întocmirea de contracte și facturi către persoanele vătămate să inducă ideea existenţei unei cauze civile, contând pe faptul că prin nelivrarea bunurilor comandate şi achitate integral sau parţial, la care s-au angajat, ar fi încălcat doar obligaţiile contractuale asumate, aspecte care ar constitui litigii civile. Cei doi au înțeles să eludeze răspunderea penală prin stipularea în cadrul contractelor încheiate cu societățile-persoane vătămate, că eventualele litigii vor fi soluționate de către autoritățile ucrainene, inculpații mizând pe faptul că persoanele vătămate nu vor deschide acțiuni în instanțele din Ucraina”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava la vremea trimiterii celor trei în judecată.

 

 

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-noiembrie 2019, cei trei inculpați au indus în eroare trei societăți comerciale care își desfășurau activitatea pe teritoriul României, ”Mitu Chinezu” prezentându-se sub un nume fictiv și pretinzând că are calitatea de angajat al Ministerului de Externe al României, în funcţia de reprezentant al statului român în relaţia cu Ucraina sau pe aceea de reprezentant al statului român din partea „Serviciilor Secrete” care îşi desfăşoară activitatea în Ucraina, aspecte care erau confirmate și de ceilalți doi inculpați, și susținând că este în posesia unor cantități mari de ulei alimentar uzat provenit din rezervele Statului Ucraina şi că îl va comercializa acestor societăți, care au achitat societății administrate în fapt de acesta suma totală de 110.180 euro și 4.900 lei, sume pentru care fuseseră emise facturi fiscale, iar după încasarea acestora cantitățile de combustibil nu au fost furnizate.

Procurorii mai spun că cele trei persoane trimise în judecată au încercat să mai inducă în eroare o persoană, activitatea infracțională nefiind finalizată întrucât aceasta a realizat că este vorba de o fraudă.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 04 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.