Monitorul de Suceava

Ministrul culturii anunță că licitația pentru restaurarea Casei Vîrnav Liteanu din orașul Liteni va fi inițiată la finalul anului

Dan COMAN

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost prezentă sâmbătă în Liteni pentru a vedea Casa Vârnav Liteanu din acest oraș, care ar urma să fie restaurată printr-un proiect de șase milioane de euro. Alături de Raluca Turcan au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, fostul ministru al culturii, deputatul Bogdan Gheorghiu, precum și primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii.

Raluca Turcan a precizat că la începutul lunii noiembrie 2024 va fi finalizată finalizăm Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (D.A.L.I) pentru Casa Vârnav Liteanu, imediat după care va fi lansată licitația pentru contractarea serviciilor de proiectare și construcție. „Valoarea contractului D.A.L.I este de aproximativ 80.000 de euro, iar valoarea investiției de restaurare este de 6 milioane de euro. Trebuie spus că această Casă Vârnav Liteanu este un simbol al județului Suceava și o parte din identitatea noastră națională. Iar restaurarea sa va reînscrie acest monument pe harta turistică și culturală a Moldovei”, a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că acest obiectiv de patrimoniu a fost construit în secolul al XIX-lea, Casa Vârnav Liteanu fiind un monument de mare valoare istorică, remarcabil prin arhitectura sa moldovenească și legăturile cu familii influente ale vremii. Stilul clădirii îmbină armonios elemente neoclasice cu specificul local, făcând din aceasta un simbol al Sucevei de altădată.

Trebuie spus că după restaurare, în Casa Vârnav Liteanu ar urma să se deschide un centru de pregătire pentru restauratori.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.