Monitorul de Suceava

Mihaela Bîrsan și proiectul ei, care a făcut folclorul materie de studiu în școli

Tiberiu AVRAM

În această săptămână, podcastul „Interviurile Monitorul” o are ca invitată pe Mihaela Zîna Bîrsan, cea care s-a consacrat în spațiul public după ce a inițiat proiectul „10 pentru folclor”. Mihaela Bîrsan și-a început activitatea în presă, în 2005, la „Monitorul de Suceava”, pentru ca după doi ani să aleagă televiziunea. Așa a ajuns la Televiziunea Intermedia, unde din 2009 a primit șansa de a realiza emisiunea folclorică „Izvoare”, ceea ce a făcut-o să renunțe la învățământ, după ce tocmai luase examenul de titularizare. A realizat această emisiune timp de 14 ani, având ca invitați numeroase nume importante din folclor: George Sîrbu, Nicolae Botgros, Grigore Leșe, Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Ioan Cobâlă, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Viorica Macovei, Ionuț Fulea, Leonard Zamă, Costinel Leonte. În 2016 a demarat proiectul „10 pentru folclor”, pe care l-a extins apoi și în județul Maramureș (2018) și în județul Botoșani (2019).

În copilărie o idolatriza pe Andreea Marin, care realiza la acea vreme celebra emisiune „Surprize, surprize!”. Proiectul „10 pentru folclor” a adus-o pe Mihaela Bîrsan ca invitată la emisiunea „Nu există nu se poate”, realizată de Andreea Marin, în 2020, într-o ediție dedicată Zilei Naționale.

Tot datorită acestui proiect a fost coproducător cu TVR-ul la două emisiuni folclorice de Paște (2021 și 2022) și una de Crăciun (2023), realizate împreună cu Marina Almășan.

Vizionând podcastul „Interviurile Monitorul”, pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale ziarului nostru, puteți afla ce înseamnă și cum se desfășoară proiectul „10 pentru folclor”, de ce a intrat Marina Almășan în panică atunci când a văzut-o prima dată pe Mihaela Bîrsan, de ce spune invitata că „atunci când am început să am succes cu proiectul <10 pentru folclor> mi-am cunoscut cu adevărat prietenii” și cum s-a ajuns, în urma acestui proiect, ca în anul școlar 2024-2025, în școlile din județul Suceava, să existe 151 de ore opționale de folclor.

 

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 04 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.