Monitorul de Suceava Instituții depopulate

Medicii veterinari pensionați cu grupa a doua de muncă părăsesc Direcția Sanitar-Veterinară, 8 specialiști fiind în această situație

Dana HUMOREANU

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care nu mai permite cumularea pensiei cu salariul în cazul funcționarilor publici, duce la încetarea activității unor angajați în majoritatea instituțiilor publice. De la Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor Suceava în această situație sunt 8 salariați care s-au pensionat cu grupa a II-a de muncă și care vor trebui să plece.

Decizia ÎCCJ, publicată în Monitorul Oficial din data de 29 ianuarie a.c., are termen de aplicare 5 zile de la ziua publicării, deci situația trebuie tranșată rapid. „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei”, a stabilit ÎCCJ. Decizia este obligatorie.

Directorul DSVSA, dr. Mihai Voloșeniuc, a declarat că în cazul în care decizia se aplică și în cazul funcționarilor care s-au pensionat înainte de limita de vârstă, cum este situația medicilor veterinari, instituția pe care o conduce va fi într-o postură dificilă deoarece va pierde 8 salariați, fără a putea angaja în loc decât cel mult un om deoarece concursurile în instituțiile publice sunt blocate.

„Noi nu avem niciun pensionar peste vârsta standard, sunt pensionați cu grupa a II-a de muncă. Este vorba despre 8 persoane și din păcate pleacă oameni profesioniști, care vor fi greu de înlocuit. Încă se mai așteaptă precizări de la Ministerul Muncii și de la ANFP, să ne spună dacă decizia se aplică și celor care s-au pensionat prin aplicarea grupei de muncă. Sunt puncte de vedere care spun că acești oameni ar fi exonerați de aplicarea deciziei. Poate nu se va aplica atât de dur cum se discută, poate reușim să rămânem cu oamenii. În cazul în care vor pleca, se anunță un an dificil”, a declarat dr. Voloșenic, la Matinalul „Prima oră” de la televiziunea Intermedia.

Potrivit informațiilor noastre, decizia ÎCCJ se aplică unitar, pentru toate tipurile de pensionari funcționari publici, mai puțin cei care s-au pensionat dintr-o instituție publică înainte de atingerea vârstei de pensionare și s-au angajat prin concurs la o altă instituție a statului.

Șeful DSVSA a arătat că în unele instituții va fi foarte dificilă continuarea activității cu mai puțini salariați, în unele cazuri reducerea fiind chiar cu o treime. Printre domeniile în care înlocuirea actualilor specialiști va fi mai dificilă se numără laboratoarele, unde specialiștii „au metode de referință”, și în cazul funcțiilor de conducere: „durează 3-5 ani ca să formezi un om, să fie stăpân pe o metodă sau să îndeplinească o funcție de conducere”.

La DSVSA Suceava sunt 148 de angajați, din care 21 doar în punctele de frontieră. La Siret, lucrează minimum 2 veterinari pentru a asigura permanența, deși ar trebui să fie constant 3; la fel, sunt medici veterinari la punctele de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus și Dornești – cale ferată. „Noi și Timiș suntem județele cu cele mai mari încasări extrabugetare, noi avem încasări de peste 2 milioane de euro, deci avem o parte foarte importantă de autofinanțare pe care o asigurăm din activitățile pe care le desfășurăm – activitățile de control în frontieră care se tarifează, analizele care se fac pentru societățile din județul Suceava”, a explicat dr. Voloșeniuc, subliniind că numai unități de prelucrare a cărnii (măcelării, carmangerii) și de prelucrare a laptelui sunt aproape 200 în județul Suceava. Pe lângă asigurarea asistenței medicale pentru un număr mare de animale crescute în ferme și în gospodăriile populațiile, printre cele mai mari efective din țară, controlul sanitar și al siguranței alimentelor face ca activitatea veterinarilor suceveni să fie mult mai amplă și mai complexă față de alte zone ale țării.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 05 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.