Monitorul de Suceava

Mănăstirea Sihăstria Putnei a găzduit Concursul național de proiecte de voluntariat din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară

 

În zilele acestea de înspre sfârșit de Brumărel, în perioada 24-27 octombrie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei a fost freamăt blând, și cuminte, și cu reîncredințare-n el de copii și tineri, din 30 de județe ale țării, prieteni buni cu voluntariatul și cu faptele bune.

Cu înalta binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, pentru ca bucuria împărtășirii din rodul de fapte bune să ne fie deplină, în mănăstirea binecuvântată și de prezența moaștelor făcătoare de minuni ale Sfinților  Sila, Paisie și Natan, s-a desfășurat  Concursul național de proiecte de voluntariat din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, organizat în echipă de: Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prin inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur; Mănăstirea gazdă, prin părintele stareț, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, prin prof. dr. Aurica Daneliuc, profesor metodist, membru în Consiliul consultativ pentru  Religie al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, coordonator SNAC la nivelul colegiului rădăuțean.

Festivitatea de deschidere a avut loc, la vreme de priveghere, atunci când gândul bun și recunoscător se întoarce mai lesne spre sine și rememorează împlinirea, în Centrul Cultural „Sfinții  Sila, Paisie și Natan” al mănăstirii. A fost o ceremonie prezidată cordial și emoționant de echipa organizatoare, un timp frumos rostuit și binecuvântat, în care deopotrivă, elevi și profesori din județ și din țară, tineri artiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, însoțiți de prof. Gabriela Hisem, insp. școlar pt limbi moderne (limba engleză și limba germană) și din Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, coord. prof. metodist Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus și tineri voluntari de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, coord. prof. dr. Aurica-Lăcrimioara Daneliuc, delegația Inspectoratului Școlar Județean Suceava și obștea așezământului monahal care ne-a găzduit am împărtășit bucuria de a putea împlini îndemnul dat odinioară de Mitropolitul Bartolomeu: „Hrăniți speranța cu fapte bune!”.

În cea de-a doua zi de concurs, comisia națională de evaluare, prezidată de conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în Ministerul Educației, a evaluat proiectele înscrise în etapa națională a concursului, stabilirea ierarhiei, dată fiind specificitatea competiției, dovedindu-se a fi una deloc facilă. Premiile, acordate loturilor reprezentative ale județelor finaliste, au fost adjudecate astfel: premiul I, jud. Suceava, Grupului de voluntari de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți; premiul II, jud. Satu Mare; premiul III, București; mențiuni, județele Buzău și Neamț. Premiile speciale au fost acordate de către Mănăstirea Sihăstria Putnei grupurilor de voluntari din 7 județe, respectiv: Maramureș, Olt, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Brăila, Galați.

La festivitatea de premiere, tuturor participanților la competiție, deopotrivă elevi și profesori, le-au fost oferite, din partea organizatorilor, pachete de cărți și daruri care să le amintească de complexa experiență educațională, culturală și spirituală trăită în Bucovina. Părintele arhim. Nectarie Clinci a oferit fiecărui participant albumul „Zâmbetul Împărăției/The Smile of The Kingdom”, în ediție bilingvă, ilustrând frumusețile și tainele de cuvânt ale Mănăstirii Sihăstria Putnei; doamna prof. dr. Aurica-Lăcrimioara Daneliuc s-a îngrijit ca volumele, materialele promoționale și darurile simbolice cu care elevii și profesorii se vor întoarce acasă să le vorbească timp îndelungat despre spiritualitatea cuminte și profundă ce s-a înstăpânit de veacuri în această parte de țară: „Cuvântări la ceas de priveghere”, † Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ed. Crimca, Suceava 2021; „Parabolele, nestemate ale învățăturii lui Iisus”, †Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ed. Crimca, Suceava 2022; „Iubirea”, Octavian Blaga, Ed. Sherbrooke, 2021; „File de Pateric, Viața Părintelui Proclu”, Ed. Mănăstirea Sihăstria Putnei, 2018; Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, diortosit de † Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ed. Crimca, Suceava 2021; Barometrul reușitei școlare, nr. 51, Voluntariat și educație, Strategia Națională de Acțiune Comunitară.

Programul, complex din perspectiva valențelor educaționale și interculturale, a cuprins și o serie de activități subsumate aceluiași generic, voluntariat și educație: expoziția  de fotografie „Voluntariatul faptelor bune”; sesiunea de debate „Voluntariat și educație”; focus-grup „Hrăniți speranța cu fapte bune”; vizită de studiu „Patrimoniul cultural și spiritual al Bucovinei”. Componenta de sustenabilitate promovată prin toate activitățile proiectelor de voluntariat înscrise în concurs a fost evidențiată o dată în plus prin plantarea, în proximitatea mănăstirii, a unui „brad al faptelor bune, dăruit de părintele stareț, ca simbol al trăiniciei faptelor voluntarilor”.

Personal, am răspuns cu drag invitației de a recenza nr. 51 al „Barometrului reușitei școlare”, revistă de tip caleidoscop, publicată la Editura George Tofan, și de a prezenta și recomanda această publicație dedicată voluntariatului tuturor celor prezenți, și dintr-o profundă admirație pentru efortul considerabil al doamnei inspector Tatiana Vîntur, care coordonează publicarea lui cu o frecvență de 4-5 numere pe an, și pentru  a-mi face bucurie din fiecare pagină a revistei ce poartă  de această dată genericul Voluntariat și educație, Strategia Națională de Acțiune Comunitară, iar voluntariatul, vreau să cred că se știe, nu mi-a rămas străin niciodată.

Din toate-toate, s-au cules emoții înalte și catarctice. Și reîncredințarea că împlinind binele, cum Bunul ne-a spus, adunăm în Cer și în suflet  bucurie.

Prof. Daniela CEREDEEV



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.