Monitorul de Suceava Colțul cititorului

„Let’s Do It, Romania!” - Ziua de Curățenie Națională în Liteni

 

Sâmbătă, pe data de 21 septembrie 2024, elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, în colaborare cu Primăria orașului Liteni, Asociația Biosilva și Institutul Bucovinean pentru Parteneriat Social, au participat activ la cea de-a XI-a ediție a Campaniei Naționale de Curățenie „Let’s Do It, Romania!”. Aproximativ 250 de preșcolari și elevi, alături de 50 de cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” și școlile arondate (Corni, Roșcani, Siliștea), inclusiv de la Grădinița cu Program Normal Liteni și Grădinița cu Program Prelungit Liteni, au participat în calitate de voluntari.

Zonele vizate pentru ecologizare au inclus centrul orașului Liteni, parcul din centrul orașului, conacul „Iorgu Vârnav Liteanu” și zonele din jurul școlilor și grădinițelor implicate.

„Let’s Do It, Romania!” este o organizație neguvernamentală cu sediul în București și cea mai mare mișcare socială din țară, implicând peste 2,4 milioane de voluntari în cei 14 ani de activitate. De la înființarea sa în anul 2009, această campanie națională a mobilizat milioane de voluntari cu ocazia Zilei de Curățenie Națională. Anul acesta, România s-a alăturat din nou altor 198 de țări într-un efort colectiv de reducere a deșeurilor și de promovare a unui mediu mai curat.

Conceptul de a curăța întreaga țară într-o singură zi pentru o cauză comună este unic pentru România, reunind cetățeni din toate sectoarele - companii, autorități, mass-media, ONG-uri și personalități publice. Din anul 2009, au fost colectate peste 22.700 de tone de deșeuri, inclusiv plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile și metal. Rata de reciclare a crescut de la 17% în primul an la 45% în cea mai recentă campanie.

„Let’s Do It, Romania!” este mai mult decât un simplu eveniment de o zi; sensibilizează publicul cu privire la responsabilitatea individuală și la importanța contribuției personale la protecția mediului. Rămâne cea mai mare mobilizare a voluntarilor din România, folosind o aplicație inovatoare care permite cetățenilor să raporteze gunoaiele din orașele lor sau din natură. Aceste rapoarte sunt apoi transmise autorităților pentru curățare, promovând un angajament de durată față de protecția mediului.

Diana-Maria Poenaru



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.