Monitorul de Suceava

Lansarea albumului de artă plastică „Ileana Bardă. Sensibilitate și măiestrie”, joi, la Muzeul de Istorie

Daniela MICUŢARIU

 

Muzeul Național al Bucovinei organizează joi, 17 octombrie 2024, la ora 13:00, la Muzeul de Istorie, lansarea albumului de artă plastică „Ileana Bardă. Sensibilitate și măiestrie”, dedicat artistei sucevene Ileana Bardă (1931-2004). Gazda și moderatorul evenimentului: dr. Constantin-Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei. Prezintă: prof. Elena Andriescu și conf. univ. dr. I.C. Corjan.

Albumul de artă „Ileana Bardă. Sensibilitate și măiestrie” este rezultatul expoziției retrospective organizate de Muzeul Național al Bucovinei în anul 2023 și se dorește a fi un omagiu adus pictoriței, la 20 de ani de la moartea ei.

Paginile albumului reunesc peste 100 de lucrări ale artistei realizate pe parcursul vieții. Majoritatea lucrărilor se află în colecții particulare din Suceava, doar două dintre lucrările prezente în album provin din colecția de artă a Muzeului Național al Bucovinei. Reprezentanții muzeului sucevean mulțumesc colecționarilor pentru participarea cu lucrări ale artistei în expoziție și pentru sprijinul acordat în elaborarea acestui album.

Expoziția-omagiu dedicată pictoriței Ileana Bardă anul trecut, pe 31 mai 2023, în preajma zilei de 1 iunie, ziua ei de naștere, a fost inițiată de Tatiana Chideșa, de la Planetariul din Suceava, care a dorit să readucă printre noi amintirea artistei Ileana Bardă printr-o expoziție de pictură. Expoziția a fost realizată împreună cu Irina Țibulcă, de la Biroul Artă din cadrul Muzeului Național al Bucovinei. Pe simeze au putut fi admirate atunci temele preferate ale regretatei artiste, multe dintre acestea personalizate prin dedicații pline de umor. Autoportrete, flori, naturi statice, peisaje, grafică sau desen satiric, lucrări realizate într-o manieră personală, inconfundabilă, toate au fost apreciate de public, iubitori de artă, care sunt așteptați și joi, în număr cât mai mare, la lansarea albumului „Ileana Bardă. Sensibilitate și măiestrie”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.