Monitorul de Suceava La catedră

Interes mai mare pentru definitivarea în învățământ, examen obligatoriu în cariera didactică

Adelina TALPALARIU

385 de candidați suceveni s-au înscris și au fost validați pentru a susține examenul de definitivare în învățământ în sesiunea din acest an școlar, testarea fiind obligatorie în cariera didactică, urmată de obținerea gradelor didactice II și I.

La nivel de județ, candidații s-au înscris pentru 45 de discipline, cei mai mulți pentru posturile de educatori – 94, învățământ primar – 71, discipline tehnice – 42, educație fizică și sport – 29, consilier școlar – 26, matematică – 20, psihopedagogie specială – 17, limba română – 14, istorie – 10, engleză – 9, religie – 7, geografie - 3, potrivit datelor prezentate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, insp. Cezar Anuței.

Interesul pentru susținerea acestui examen este mai mare, în 2023 numărul candidaților fiind de 342.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Persoanele care nu promovează definitivatul pot fi angajate în sistemul de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Candidații care se află în primul an de activitate nu pot susține proba scrisă în acest an școlar, întrucât nu realizează stagiul de minimum un an la catedră, condiție obligatorie de altfel.

 

Calendarul concursului

Structura examenului de definitivat este următoarea: susținerea a două inspecții școlare de specialitate; evaluarea portofoliului profesional personal; o probă scrisă. Pentru a se putea prezenta la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: a) să aibă calificativul "Bine" sau "Foarte bine" pentru activitatea desfășurată în anul școlar curent; b) media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective.

Prima inspecție de specialitate va avea loc până la 7 februarie, iar a doua inspecție de specialitate până la 30 mai, după cum se arată în calendar.

Proba scrisă este programată la data de 8 iulie 2024, urmând ca la 21 iulie să se afișeze rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor. Nota de la proba scrisă are o pondere de 70% din nota finală obținută la definitivat. Nota minimă de promovare a examenului este 8.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.