Monitorul de Suceava

Întâlnirea de taină a membrilor Cenaclului Transfrontalier ,,Mașina cu Poeți”, Suceava – Cernăuți, găzduită de cenaclul „Nicolae Labiș”, la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni

 

Am fost întâmpinați de dl prof. Constantin Bulboacă – conducătorul cenaclului   „Nicolae Labiș” și moderatorul evenimentului, cu un zâmbet larg și îndemnul de a vizita expoziția personală de fotografie, „Miracolul japonez”, toate acestea drapate cu un emoționant mesaj de pace, amintind de tragedia de la Hiroshima și până la actuala traumă trăită de frații noștri din Ucraina.

Ca o crăiasă din poveștile cu feți-frumoși, Adela Șulea ne-a încântat sufletul și a creat momente de emoție autentică, abordând o sensibilă recitare a poemului emblematic ,,Moartea căprioarei”, geniul mălinean coborând în arena conștiinței și inimilor noastre. Două copile ingenue, pe numele lor Hristina și Maria Chifan, au interpretat cu aplomb și nonșalanță o scenetă care ne-a readus zâmbetul de buze.

Iar ne-am întâlnit pentru a aduce slavă cuvântului scris, creației și creatorului, prieteniei literare care mai există, dincolo de orgolii mărunte și clasamente inutile. Dar nu cu oricine, ci cu marea voce a țării, avocatul Mihaela Popescu, om frumos la chip și spirit, care ne-a dăruit un tulburător recital de muzică folk. Momente de înalt și visare, o voce unică, cu un ambitus de trei octave.

Elisa Archip, o fată tânără, sensibilă, talentată și luminoasă, a interpretat două melodii folk, spre încântarea auditoriului. Ca de fiecare dată la evenimentele literare, ne-am bucurat de prezența aparte a flautistului Puiu Crețu, însoțit de dna profesor Maria Crețu, care l-a acompaniat, recitând duioase versuri dedicate memoriei chitaristului fălticenean Cătălin Nichitoaia.

Lecția de istorie a fost susținută de dl colonel Ioan Abutnăriței, prieten și coleg de cenaclu, care captivează atenția celorlalți cu alocuțiuni pline de miez, de această data vorbindu-ne de Eugen Dimitriu, cel care a fondat Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni. 

Sosirea din Bucovina de Nord a unei delegații de poeți, în frunte cu jurnalistul și poetul Nicolae Șapcă, reprezintă mereu prilej de încântare a sufletului și minții. Acești oameni nu se sfiesc să vină la frații lor pentru a-i îmbrățișa, deși aceste întâlniri presupun un efort aparte și nenumărate riscuri. Dar pentru poezie și slujitorii lui Apollo, dragii noștri colegi de cenaclu riscă, pentru că-și doresc să ne fie alături la evenimentele literare, să viseze alături de noi la o lume mai bună și mai dreaptă, într-o patrie a poeților fără frontiere. I-am ascultat pe Rodica Zegrea, Vasile Carasciuc și pe avocatul-poet Gheorghe Bodnariuc. Dna Elena Nandriș, reprezentanta de seamă a satului Mahala, și dna Iulia Toderean – regizor la postul de televiziune publică, au interpretat, într-un spectaculos duet, o melodie tandră, pe versurile poetului Vasile Tărâțeanu. Dar să nu o uităm pe surprinzătoarea și îndrăgita Carolina Jitaru, o voce mare a Ucrainei, redactor-comentator la Radio Ucraina Internațional, interpretă de muzică ușoară și romanțe, deținătoarea Microfonului de aur al Concursului Național de Interpretare organizat de Radiodifuziunea din Ucraina și a Premiului Special ,,Cetatea Romanței”, la Festivalul Crizantema de Aur – Târgoviște, 2023, cea care anul trecut a intrat în Top 100 femei de succes din Bucovina, cu o activitate cultural-artistică remarcabilă. Carolina a interpretat, cu vocea sa pătrunzătoare, o melodie dedicată sfintei mame, moment deosebit pentru toată suflarea. Cine nu o ascultă pe Maria Toacă - publicist, președintele Societății Doamnele Române, membră a Societății Scriitorilor Bucovineni, nu știe ce activitate fructuoasă desfășoară această doamnă, împreună cu Elena Nandriș, Carolina Jitaru, Iulia Toderean, Paraschiva Abutnăriței și Elena Mândru, în cadrul Asociației ,,Doamnele Române”, întru aducerea unui zâmbet pe chipul celor oropsiți și văduviți de ororile războiului.

Ne-au dăruit momente de beatitudine poeziile prietenilor din Suceava: Grațiela Țurțu, Monica Buhac, Lucian Ioniță și Ovidiu Donisă, dragul nostru poet aflat la pupitru – George Sauciuc, acordându-le cuvântul cu prioritate, cu bunul-simț și bunătatea care-l caracterizează. Am avut parte și de versurile pline de sensibilitate și miez ale tânărului poet debutant Răzvan Crâșmaru, despre care e clar că vom mai auzi. Nu putem să-l uităm pe reprezentantul nostru de frunte, umoristul și conducătorul cenaclului, Constantin Horbovanu, cel care ne aduce instantaneu zâmbetul pe buze și ne ocrotește cu grija sa paternă.   

Delegația din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, sub atenta și calda  oblăduire a omului și literatului prof. dr. Luminița Reveica Țaran, ne-a bucurat, ca de fiecare dată, cu momente inedite. Dna profesor Paraschiva Abutnăriței – poetă, jurnalist, vicepreședinte UZPR Iași, cu modestia sa bineștiută, ne-a vorbit cu aplecare despre caznele creatorului și spaimele sale, mereu notându-și, cu sârg, cuvintele noastre, pentru ca, mai apoi, la fel ca Luminița Țaran, să le tălmăcească în articole de presă interesante. Poemele doldora de metafore ale câmpulungeanului Valerian Bedrule ne-au bucurat din nou.  

O doamnă tot timpul pusă pe șotii, un bun epigramist și un om tonic, dna Elena Mândru – președintele Societăţii Scriitorilor fără Frontiere și directorul executiv al revistei ,,Moldova literară”, ne-a revigorat, pentru a câta oară, cu epigramele sale hazlii, secondată fiind de dl profesor Constantin Bulboacă.  

Poate această înșiruire pare anostă, dar să știți că ea este povestea noastră, ticluită cu lacrimi și zbatere, cu nopți nedormite dedicate lui Euterpe, cu angoase, cu spaima adâncă de eșec și neîmplinire, poveste mereu unică și totuși eternă a creatorului care nimic nu vrea și nimic nu cere, doar îi face un cadou cititorului. Iubit, hulit, adorat ori ignorat, acesta a fost, este și va fi poetul.     

Limona RUSU



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 24 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.