Florin PAIU
Infracționalitatea din școlile din județul Suceava a continuat un trend ascendent, cumva previzibil din păcate, o arată analiza de bilanț a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava cu privire la anul 2024.
Pe parcursul anului trecut, în școli și în zona adiacentă a acestora au fost înregistrate 86 de infracțiuni, cu șapte în plus față de anul 2023.
Aproape jumătate din fapte au fost încadrate la loviri și violențe – 45% din total.
”A fost vorba în marea majoritate a cazurilor de agresiuni între elevi, majoritatea în pauze, din joacă sau pe fondul unor conflicte spontane”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Proporția infracționalității este aproximativ egală între mediul rural și cel urban.
Destul de multe au fost și faptele de vătămare corporală din culpă, dar și cele privind elevi care aveau asupra lor obiecte periculoase – cuțite.
Pe lângă infracțiunile de loviri sau alte violențe (39) s-au mai înregistrat 21 de fapte de vătămare corporală din culpă, 7 fapte de portul sau folosirea de obiecte periculoase, 3 fapte de furt, o faptă de distrugere, trei fapte de ameninţare, șase dosare penale privind purtare abuzivă, două fapte de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor, o faptă de tâlhărie, o faptă de viol săvârșit asupra unui minor, o faptă de tulburarea ordinii și liniștii publice.
Din cei 68 de autori, 57 au fost elevi, patru - cadre didactice, patru - aparținători și trei din alte categorii.
Din cele 74 de victime, 68 au fost elevi, două - cadre didactice, plus câteva persoane care nu aveau ce căuta în zona școlilor.
Dacă ar fi să scoatem în evidență și un fapt pozitiv, polițiștii susțin că toate cazurile de violență au apărut pe fondul unor conflicte spontane, nepunându-se problema de persoane sau grupuri care să fi acționat organizat sau premeditat.