Monitorul de Suceava „Rotary Club Fălticeni”

„Împreună susţinem promovarea – Fălticeni, Mon Amour”, ediţia a IV-a

Stelian BORHAN

Asociaţia „Rotary Club Fălticeni” organizează, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al municipiului Fălticeni, în perioada 13-15 septembrie 2024, a patra ediţie a proiectului de promovare a municipiului Fălticeni - „Împreună susţinem promovarea - Fălticeni, Mon Amour”.

Proiectul a fost inițiat în anul 2021 de Asociaţia „Rotary Club Fălticeni”. În urma parteneriatului dintre Primăria municipiului Fălticeni şi Asociaţia „Rotary Club Fălticeni”, a fost reeditată monografia „Fălticeni – repere în timp”, autor prof. Vasile Nistoreasa, a văzut lumina tiparului volumul „Fălti, primul loc de pe Pământ”, autor Raul Anchel, a fost editat în condiții excelente albumul de grafică „Promenadă fălticeneană”, semnat de prof. Gabrel Baban, s-a realizat o broşură de promovare a municipiului Fălticeni. Tot în cadrul proiectului „Împreună susţinem promovarea - Fălticeni, Mon Amour”, au văzut lumina tiparului volumele„Blestemul iubirii pierdute” - autor Grigore Ilisei, „Grădina Liniştii” - autor Aurel George Stino (ediţia a II-a, îngrijită de Grigore Ilisei) şi „Pe Valea Şomuzului şi a Moldovei” – autor Lenuţa Rusu, și albumele „Fălticeni și ținutul său de odinioară”, semnat de Grigore Ilisei, și „Hotarul nevăzut”, cu lucrări ale pictorului Mihail Gavril.

În primii trei ani, Asociaţia „Rotary Club Fălticeni” a oferit fălticenenilor şi trei expoziții impresionante cu lucrările unor valoroși artiști fălticeneni: expoziție de pictură cu lucrări din colecția prof. Gabrel Baban, expoziția retrospectivă „Suzana Fântânariu” și expoziția „Mon Amour” cu lucrările artistului Mihail Gavril.

Tot în baza acestei asocieri au fost identificate clădirile reprezentative din punct de vedere istoric, cultural, arhitectural din municipiul Fălticeni, fiind montate plăcuţe informative care furnizează informaţii despre clădiri, personalităţi care au locuit, au studiat, au lucrat în imobilul respectiv, accesibile prin QR Code, şi a fost realizat panotajul stradal prin instalarea de indicatoare către zonele de interes şi panouri de prezentare a obiectivelor turistice ale municipiului Fălticeni.

 

Evenimentul cultural al toamnei din Fălticeni

Cel mai important eveniment al lunii septembrie din municipiul Fălticeni va debuta vineri, 13 septembrie, începând cu ora 19,30, cu un concert al trupelor Bosquito şi Rareș Totu Plays Santana, organizat în vecinătatea Pieţei „Nada Florilor” din centul municipiului. În deschidere este invitat Yanis Pavel.

Cu 24 de ani de activitate concertistică, Bosquito este o trupă care s-a schimbat foarte mult ca stil muzical de la apariția sa și până în prezent, sound-ul lor îndreptându-se tot mai mult spre rock. Pornit în 2017 de Rareş Totu, Adi Tetrade şi Cosmin Farcaş, proiectul Shango - Rareş Totu plays the music of Carlos Santana a fost foarte bine primit încă din start la cele mai importante festivaluri de blues și jazz, ajungând să fie headliner la Open Air Blues Festival Brezoi. Aşa cum au anunţat organizatorii, cele două trupe promit un spectacol live de excepţie.

„Cu un stil unic ce îmbină rockul cu influențe latino, gypsy și balcanice, Bosquito promite o seară plină de energie și emoție. Vino să te bucuri de hituri ca <Hopa Hopa>, <Două mâini> sau <Pepita>, alături de prieteni și familie, și să trăiești o experiență de neuitat într-o atmosferă vibrantă. Concertul este un punct culminant al evenimentului <Fălticeni – Mon Amour>, care aduce în prim-plan frumusețea culturală și spiritul autentic al orașului nostru”, a transmis Rotary Club Fălticeni.

 

Întâlnire cu arta şi cartea

Aşa cum ne-a obişnuit în fiecare an, şi la ediţia din acest an evenimentul „Împreună susţinem promovarea - Fălticeni, Mon Amour” ne propune pentru ziua de sâmbătă, 14 septembrie, la ora 10,00, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, o întâlnire cu arta. Aici vor avea loc vernisajul expoziţiei şi lansarea albumului de pictură „Fălticeni Deja-Vu” semnat de Doru Axinte, grafician cu cele mai importante premii la cele mai prestigioase saloane internaționale de caricatură din întreaga lume.

După acest popas în paradisul artelor plastice, fălticenenii şi invitaţii Rotary Club Fălticeni vor redescoperi oraşul şi casele care dezvăluie povestea oamenilor de seamă ce s-au născut sau au locuit o vreme pe strada Ion Creangă.

De la ora 12.30, la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va avea loc o altă lansare de carte. Este vorba de volumul „Folticeni povesteşte”, semnat de prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, apărut cu sprijinul rotaryenilor din Fălticeni, o carte în care sunt redate principalele evenimente istorice şi culturale care au marcat istoria acestui oraş. Cu această ocazie va avea loc şi un spectacol folcloric realizat împreună cu Clubul Copiilor Fălticeni. 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 05 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.