Monitorul de Suceava

Impresionanta poveste a decanului Facultății de Medicină Suceava, Mihai Covașă

Tiberiu AVRAM

Prof. dr. ing. Mihai Covaşă este decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), facultate care, din acest an, are acreditată și specializarea medicină, studii de licență.

Despre Mihai Covașă se cunosc foarte puține lucruri în spațiul public, poate doar faptul că este unul dintre specialiștii foarte apreciați la nivel mondial în domeniul nutriției și fiziologiei umane.

Am menționat „umane”, pentru a nu exista nici un fel de confuzii, deoarece prima facultate absolvită de Mihai Covașă a fost cea de zootehnie și medicină veterinară, din cadrul Institutului Agronomic Iași, devenind inginer. A lucrat, după absolvire, la Avicola Suceava, apoi la Direcția Agricolă.

În 1991, s-a hotărât să încerce să-și urmeze unul dintre visurile sale, acela de a lucra în cercetare, deși nu prea știa exact ce presupune acest domeniu. A plecat, cu un bagaj de promisiuni și fără a ști prea bine engleza, la Universitatea din Leeds, pentru a studia fiziologia și nutriția umană.

„Bagajul” de promisiuni s-a pierdut în drumul spre Anglia și, ajuns la Leeds, s-a trezit că nu are cazare, nu are bani și nici posibilități de a-i câștiga.

Cum a reușit să reziste, să facă un master și un doctorat la Leeds, puteți afla din amplul interviu pe care ni l-a acordat, interviu pe care îl puteți urmări pe site-ul nostru, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al „Monitorului de Suceava”.

 

 

Tot din acest interviu mai puteți aflați și drumul impresionant al decanului Facultății de Medicină Suceava.

Din Leeds a plecat în Canada, pentru doar doi ani, apoi la Washington, la Facultatea de Fiziologie și Farmacologie, unde a urmat studii postdoctorale, fiind în paralel și lector.

A urmat Facultatea de Nutriție Umană din Pennsylvania, unde a fost conferențiar universitar și și-a câștigat poziția de profesor titular.

A plecat apoi la Paris, unde a primit o ofertă de la cel mai mare institut de cercetare în domeniul nutriției umane din Europa, pentru a crea un laborator unicat pentru acea vreme.

În 2011 s-a adresat USV, dorind să predea nutriție în județul din care provine. Așa a început istoria Facultății de Medicină și Științe Biologice.

Din interviul menționat, puteți afla întregul drum al acestei facultăți, dar și de ce spune profesorul Mihai Covașă că, mai ales în domeniul medicinei, „este o foarte mare diferență dintre mediul academic din SUA și cel din România”, de ce afirmă că „alimentația românilor este foarte proastă din punct de vedere ale sănătății” și care consideră că sunt, în zilele noastre, cele mai mari provocări ale nutriției.

 

#MihaiCovașă #Medicină #FacultateadeMedicină #USV #cercetare #nutriție #fiziologie #decan



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.