Cosmin ROMEGA
Toate impozitele și taxele din municipiul Suceava vor fi mai mari cu 10,4% (rata inflației) în 2025, iar în unele cazuri, anume precizate, se vor aplica cote adiționale cuprinse între 20% și 50%.
Decizia privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru 2025, urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local Suceava în ședința de luni, 23 decembrie.
Indexarea impozitelor și taxelor localeținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, care este de 10,40%, se face în conformitate cu prevederile legale.
Dar pe lângă această indexare obligatorie, pentru 30 de situații de taxe și impozite sunt prevăzute cote adiționale care sunt aplicate și la care s-au făcut și rotunjiri, acolo unde a fost cazul. Principalele categorii pentru care se aplică cote adiționale sunt impozitul/taxa pe:
- clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice utilizate pentru activități din domeniul agricol (25%);
- clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice
(50%);
- clădirile nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoane juridice (50%);
- clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice utilizate pentru activități din domeniul agricol (50%);
- clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice pentru care proprietarul nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 5 ani anteriori anului de referință (50%);
- terenurile amplasate în intravilan aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții (25%);
- terenurile amplasate în extravilan aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice (25%);
- mijloacele de transport cu tracțiune mecanică aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice (20%);
- pentru remorci, semiremorci sau rulote care nu fac parte dintr-o combinație (20%).
Restul situațiilor pentru care se aplică cotele adiționale la impozitare sunt pentru diverse servicii ale administrației locale, de la eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban (50%), prelungirea unui certificat de urbanism (50%), autorizația de desființare, totală sau parțială, a unei construcții (50%), autorizarea amplasării de chioșcuri, containere, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame situate pe căile și în spațiile publice (50%), autorizații pentru lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie și televiziune prin cablu (50%), autorizații sanitare de funcționare (50%), servicii de reclamă și publicitate (50%), afișaj în scop de reclamă și publicitate (50%), până la procedura de divorț pe cale administrativă (50%).
În cazul locuințelor rezidențiale proprietate a persoanelor fizice nu a fost inclusă nicio cotă adițională, singura majorare fiind cea cu rata inflației.
· Bonificații de 10% la plata anticipată a taxelor și impozitelor
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local inițiat de primarul Vasile Rîmbu include și o serie de beneficii acordate contribuabililor, principala fiind bonificația de 10% pentru cei care achită anticipat, până la finele lunii martie, impozite datorate pentru întregul an fiscal.
Bonificația de 10% se acordă la plata anticipată a impozitelor pe clădiri, teren și mijloace de transport, atât pentru persoane fizice, cât și juridice.
· Scutiri de la plata impozitelor și taxelor oferite de Primăria Suceava
Conducerea municipalității sucevene a prevăzut și o serie de situații în care acordă scutiri:
- de la plata impozitului/taxei pe clădiri și de la plata impozitului/taxei pe teren în cazul clădirilor și terenurilor utilizate pentru furnizarea cu titlu gratuit de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;
-scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale.
-scutirea de la plata impozitului/taxei pe teren pentru suprafețele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric și protejate.
O altă reducere pusă în discuție pentru 2025 este de 50,00% a impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride.