Monitorul de Suceava De o lună de zile

Groapă de peste un metru pătrat rămasă în asfalt după o intervenție a ACET, mai jos de Piața Mare

Cosmin ROMEGA

Problema gropilor rămase în asfalt după intervențiile de remediere a unor avarii la rețelele din subteran, care nu sunt reparate nici după două luni, continuă să afecteze viața de zi cu zi a multor suceveni.

Un exemplu este și groapa de peste un metru pătrat, situată ceva mai jos de Piața Mare, în centrul Sucevei, pe strada Dimitrie Dan, care se intersectează cu strada Petru Rareș.

Cu mai bine de o lună de zile în urmă, pe 16 august, cei de la ACET au intervenit acolo pentru a remedia o avarie care afecta furnizarea serviciilor lor pentru nu mai puțin de 14 străzi.

Necesitatea efectuării lucrărilor este indiscutabilă, dar partea care urmează, cea de aducere a terenului la starea inițială, e o problemă pe care Primăria Suceava și ACET se războiesc de cel puțin 20 de ani, fără a se ajunge la un rezultat.

Responsabilitatea remedierii porțiunilor de stradă și trotuare afectate de intervenții este pasată între Primărie și ACET într-un interminabil meci de ping-pong, din care au de suferit sucevenii, care își distrug mașinile prin gropile rămase neacoperite cu lunile, sau chiar se afundă în ele cu autoturismul, cum s-a petrecut săptămâna aceasta, tot în Centru, în intersecția de la Modern.

Ca și în cazul gropii respective, cea de pe strada Dimitrie Dan, pe unde se face accesul în spatele Pieței Mari, figurează la Primăria Suceava pe o listă de așteptare.

Lungă.

Peste 50 de locații care necesită intervenția unei echipe de asfaltare, dar pentru care s-au emis atenționări, avertizări și uneori chiar sancțiuni către cei care le-au produs, majoritatea fiind la ACET. Doar că ACET argumentează, cu prevederi legale, că administratorul drumului, adică municipalitatea, e cel care se ocupă de remedierea carosabilului, prin firmele de asfaltare cu care are contract.

Culmea, de plătit lucrarea o plătește ACET, în baza devizului final, încât problema nu e acolo, ci la modul de organizare a acestor operațiuni, inclusiv în caietul de sarcini al viitoarei licitații de contractare a serviciilor asfaltatorilor, astfel încât gropile care apar după intervenții să nu mai fie lăsate de izbeliște cu lunile, riscându-se să se întâmple și vreo grozăvie, ci să fie remediate mult mai rapid, mai ales când vremea nu e potrivnică.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.