Monitorul de Suceava

Gheorghe Flutur dă asigurări că vor fi alocate fonduri pentru plata lucrărilor realizate de primării pe proiecte de investiții

 

Prim-vicepreședintele PNL și liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că la următoarea rectificare Guvernul va aloca sumele necesare pentru plata restanțelor în mai multe domenii de activitate. Gheorghe Flutur, care este coordonatorul Programului de Guvernare al Partidului Național Liberal, a precizat că în urma discuțiilor cu ministrul liberal al Finanţelor Publice, Marcel Boloş, poate să anunțe câteva vești importante atât pentru primari, cât și pentru mediul de afaceri. „Referitor la ultima rectificare bugetară care se va aproba săptămâna viitoare în Guvern și care este deja publică, precizez faptul că această rectificare

este consecință a discuțiilor din ultimele ședințe ale Coaliției, unde noi, liberalii, am solicitat acoperirea restanțelor de plată în mai multe domenii”, a spus Flutur. El a declarat că este prevăzută alocarea sumei de 2, 6 miliarde lei din care 208 milioane de lei salariile personalului neclerical, plătit prin Consiliile Județene, 70 milioane de lei pentru programul „Masa caldă” în școli, 914 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități, 242 milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor și 17 milioane de lei pentru susținerea învățământului privat sau a programelor pentru creșe.

„De asemenea, se are în vedere alocarea a 192 milioane de lei către Direcțiile Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului și 1,3 miliarde de lei pentru plata arieratelor locale: plată furnizori, obligații față de stat etc. Se alocă, de asemenea, peste 1,2 miliarde de lei sume restante înregistrate în contabilitățile primăriilor, inclusiv pentru instituțiile publice din subordinea lor, și aici ne referim inclusiv la spitale locale. Este vorba de datorii raportate până la 31 august 2024, referitoare la furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care produc, transportă și distribuie energie termică în sistemul centralizat”, a declarat liderul liberal. El a precizat că în zilele următoare vor fi alocate alte resurse, de circa 2, 5 miliarde lei pentru plata lucrărilor din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, Compania Națională de Investiții (CNI), Componenta 5 – Valul Renovării, proiecte finanțe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

„Este o urgență acțiunea de stingere a datoriilor și plata restanțelor la firmele care lucrează în toată țara pe proiecte de investiții, pentru a nu părăsi șantierele și pentru a valorifica vremea favorabilă până la venirea iernii. Am discutat cu Ministrul de finanțe și estimăm că urmează alocarea a circa 3 miliarde de lei pentru primării și consilii județene, alocare care va fi în luna octombrie și o ultimă alocare de la Ministerul Dezvoltării, încă 5 miliarde de lei până la sfârșitul anului pentru lucrările pe programul Anghel Saligny, CNI și alte programe ale Ministerului Dezvoltării. Așadar vești bune pentru beneficiari dar și pentru constructorii și furnizori de servicii”, a încheiat Gheorghe Flutur.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.