Monitorul de Suceava

Fratelli dItalia, dar cam vitregi

Gabriel MANȚĂ

Italia, încă deținătoarea trofeului, pleacă acasă din optimi, victimă a vecinilor din nord, teoretic neutra Elveție. Fosta noastră adversară din grupa preliminară i-a făcut să arate groaznic pe italieni, parcă s-a șters totul în ce-i privește: tradiție, talent, știință tactică. Până și unicul fotbalist cu alură de fuoriclasse, Chiesa, s-a scufundat în anonimat. În rest, cu cine să performeze Spaletti? Cu Scamacca, ăla care n-a mișcat în fața lui Dawa și Tamm, când a jucat cu West Ham împotriva lui FCSB? Cu Retegui, naturalizatul de la Genoa? Cu un Faraon (El Shaarawy) trecut de 30 de ani, transferat în China și apoi revenit gratis la AS Roma? Lipsa de anvergură a lotului te orbește. Campioana Inter a dat niște fotbaliști decenți, Bastoni și Barella, dar primul e fundaș, iar al doilea a cedat fizic taman în faza eliminatorie. Squadra Azzura va rămâne de la acest turneu final doar cu golul acela splendid care a trimis Croația acasă în minutul 90+8, când Zaccagni s-a aplecat și a acoperit mingea precum Valentino Rossi pe motor, în curbă. Cu asta va rămâne Zaccagni însuși, un jucător de 29 de ani de la Lazio, pe care nu s-a plătit niciodată în cariera sa 20 de milioane de Euro. Declinul fotbalului italian, absent deja de la ultimele două Mondiale, pare fără sfârșit...

În schimb, foarte frumos meciul de seară dintre Germania și Danemarca, la care gazdele au fost salvate de tehnologia aia bună, la care nu se trag liniile cu mâna de către arbitrii din camera VAR, ca la noi. Ar fi fost interesant să-i vedem pe nemți conduși, dar danezul privat de gol pentru un ofsaid la bombeu, care nici măcar nu era al lui, vine la faza următoare să blocheze o centrare cu mâna ridicată care parcă cer(ș)ea penalty-ul! Germania a fost ocrotită și de șansă, căci ”Owngoal”, care conduce în clasamentul golgheterilor, a nimerit doar bara.

Nu știu ce va fi fost duminică, în următoarele optimi, dar fapt e că diseară vine rândul nostru. Nu mă hazardez la un pronostic, dar trag nădejde că potențialul pentru diverse titluri de ziar al Țărilor de Jos va fi valorificat în favoarea noastră. Adică Țările de Jos de tot, nu Mai jos decât Țările de jos!



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 01 Iulie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.