Monitorul de Suceava Dezastru din mai multe puncte de vedere

Ferma care a ars la Vorniceni era cea mai mare maternitate pentru porci din județ

Florin PAIU

Ferma care a ars violent luni seară la Vornicenii Mici – Moara era cea mai importantă maternitate de porci din județul Suceava, cu cicluri de câte 500 de scroafe pe serie și cu o capacitate de a produce aproximativ 15.000 de purcei pe an.

Ferma Biosuin SRL era deschisă din 2019, iar purceii erau ținuți în maternitate în jur de 12 săptămâni, după care erau vânduți mai departe, la ferme de îngrășare, plecând de la Vorniceni cu o greutate de aproximativ 30 de kilograme.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că în județ erau înregistrate doar trei ferme de porci tip maternitate, axate pe scroafe cu purcei.

Ferma de la Vorniceni era de departe cea mai mare. Celelalte două maternități de porci se află la Bălăceana și la Hârtop, dar cu capacități mult mai reduse de producție purcei.

Ferma de la Vorniceni producea porci pentru ferme de îngrășare din România, iar pe lângă imensul dezastru economic pentru investitor, incendiul este o pierdere și pentru sectorul carne de porc.

România are deficit de carne de porc autohtonă. Dacă la capitolul ferme de îngrășare porci România stă rău, la capitolul maternități pentru creștere porci stă și mai rău.

 

 

Incendiul de luni seară a fost atât de violent și cu pagube atât de mari pentru că întâi s-a produs o explozie, care a creat acel efect de tunel, care a propagat focul în toată hala și a pârjolit cei peste 5.000 de porci (scroafele și purceii lor).

Chiar dacă a existat un scurtcircuit, problema principală a fost cantitatea mare de biogaz din interior. Este vorba de biogazul produs din deșeurile de la porci, posibil acumulate și de la ciclurile anterioare de creștere. Este posibil ca limitarea contactului cu aerul din exterior, pe fondul gerului, într-o fermă cu foarte mulți porci abia fătați, să fi contribuit de asemenea decisiv la dezastru.

 

 

Între timp, la locul dezastrului a început în regim de urgență procesul de dezafectare a părții superioare a halei, cu risc iminent de prăbușire, concomitent cu ridicarea cadavrelor de porci.

În urma ședinței în regim de urgență de marți, 14 ianuarie, Primăria comunei Moara a reacționat foarte repede și a pus la dispoziție o suprafață de teren în apropiere, unde se sapă un șanț adânc de până la șase metri.

Decizia a fost luată în unanimitate de reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență care s-a întrunit marți, la Prefectura Suceava, și din care au făcut parte reprezentanți de la ISU, Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică și Sistemul de Gospodărire a Apelor.
Porcii morți au început să fie transportați în groapa în care sunt împachetați în folii, pentru eliminarea riscului de apariție a unuia focar, pe fondul putrefacției.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a explicat că neutralizarea porcilor la un incinerator autorizat era imposibilă într-un timp rezonabil, având în vedere capacitatea de incinerare existentă, care evident că nu a luat în calcul un astfel de dezastru.

Prin urmare, a fost luată măsura de urgență amintită, de dezafectare a părții superioare a halei și de ridicare și îngropare a porcilor, pe etape.

Operațiunea este supravegheată de inspectori de la DSVSA Suceava și comisari de la Garda de Mediu.

Se speră că operațiunea va fi încheiată până duminică.

Temperaturile scăzute fac ca riscul de apariție a unui focar să fie mai scăzut. Dacă dezastrul s-ar fi produs vara, riscul era mult mai mare. 

”Incendiul a izbucnit în urma unei explozii (pe fondul acumulării de biogaz produs de deșeurile animale), generată de un scurtcircuit la un conductor electric defect. Explozia a dus la propagarea cu rapiditate a incendiului și la o ardere generalizată pe întreaga suprafață a fermei, fiind aprinse materialele combustibile din interior (material plastic, furaje etc.)”, se arată într-un comunicat oficial al ISU Suceava.

Ferma de la Vorniceni, amplasată lângă groapa de gunoi de la Moara, aparține familiei Șcheuleac și fusese construită în 2019, cu fonduri europene.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 16 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.