Monitorul de Suceava Conferință internațională

Fenomenul „bullying”, discutat cu specialiști, părinți și copii, la LPS

Cosmin ROMEGA

Un fenomen cu care s-au confruntat numeroase generații, dar care a fost conștientizat și definit mai recent ca fiind „bullying”, cu toate formele sale de manifestare – fizice, verbale sau online, a fost adus în atenție și discutat de specialiști cu părinți și copii, în cadrul unui eveniment care a căpătat anvergură internațională. Conferința "De la grădiniță la școală - împreună antibullying: părinți, specialiști, copii", desfășurată vineri în aula Liceului cu Program Sportiv Suceava a fost organizata de G.P.N. "Obcini " Suceava, în parteneriat cu Grădinița ”Ghiocel” din Republica Moldova și Grădinița „Cheița Fermecată” din Ostrița (Cernăuți) – Ucraina.

Proiectul se afla la cea de-a treia ediție și a fost inițiat de Grădinița ”Obcini” și CJRAE Suceava, avându-i drept coordonatori pe prof. înv. preșcolar Maria Todereanu și Otilia Anghelescu, prof. consilier.

Grupul-țintă este constituit din preșcolarii și elevii  din școlile partenere, precum și părinții acestora.

„Fenomenul de bullying este din ce în ce mai întâlnit în școlile noastre și poate deveni o problemă pentru mulți copii, a căror bunăstare emoțională, funcționare socială și reușită academică poate scădea din acest motiv. În ultimii ani s-a acordat o atenție sporită problemei agresivității în școli și necesității unor strategii pentru a interveni și a o opri. Rădăcinile bullyingului se formează încă de la grădiniță și necesită intervenție imediată din partea educatorilor și părinților, pentru a nu deveni un fenomen care se generalizează”, a explicat Maria Todereanu, director GPN Obcini.

Alături de ea și Otilia Anghelescu, pe această problematică de interes general, au luat cuvântul Grigore Bocanci, șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Diana Bradul, directorul Grădiniței Nr. 3 „Ghiocel” din Strășeni, Republica Moldova, Janna Pavlenco, director la „Cheița fermecată” din satul Ostrița, Ucraina, reprezentantul IPJ Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu, directorul LPS, Ciprian Anton, Adriana Nichitean – reprezentant CJRAE, psihologul clinician Călin Bârleanu, Angela Anton, metodistă în Raionul Strășeni - Republica Moldova, dar și oameni din public, cu opinii sau chiar cazuri concrete.

„Bullying-ul nu este o problemă ce poate fi rezolvată de un singur individ sau de o singură instituție. Este responsabilitatea noastră, a tuturor – părinți, educatori, specialiști și membri ai comunității – să colaborăm pentru a preveni bullying-ul și a pentru a-i proteja copiii noștri.  Să ne angajăm să facem din fiecare grădiniță, școală și comunitate un loc în care respectul și empatia sunt norma. Împreună, putem crea un mediu în care fiecare copil se simte în siguranță, sprijinit și valorizat”, au concluzionat organizatorii evenimentului, la finele dezbaterilor.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.