Cosmin ROMEGA
O frumoasă surpriză cultural-artistică a fost oferită sucevenilor, de Ziua Culturii Naționale, de Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, prin organizarea evenimentului „Poezie și muzică la șase mâini”, la care intrarea a fost liberă.
Pe parcursul a aproape o oră și jumătate, renumitul om de cultură Matei Vişniec – dramaturg, scriitor, publicist etc., pianiştii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, dar și îndrăgita actriță Clara Popadiuc, au purtat publicul printr-o călătorie fascinantă în lumea literaturii, poeziei îndeosebi, dar și a muzicii – creații ale unor compozitori români.
De la Marin Sorescu la Geo Bogza, de la Nichita Stănescu la Ana Blandiana, de la Mircea Cărtărescu la Gellu Naum, de la Emil Cioran la Radu Stanca, de la scrisorile adresate de Veronica Micle lui Eminescu, la Magda Isanos, de la Gherasim Luca la Adrian Alui Gheorghe, de la Florenţa Albu la Emil Brumaru, călătoria literară, fermecătoare prin măiestria textelor alese, cărora le-au dat citire, cu implicare emoțională, Matei Vișniec și Clara Popadiuc, s-a dovedit a fi un parcurs cultural deosebit, apreciat de tineri și cei mai puțin tineri deopotrivă.
Fiecare dintre creațiile literare a fost ”împerecheată” cu câte o creație muzicală, aici strălucind măiestria celor doi pianiști invitați să ofere o altă latură senzorială evenimentului.
Corneliu Dan Georgescu, George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Sabin Pautza, Alexandru Pașcanu, Felicia Donceanu, Sabin Drăgoi și György Ligeti sunt compozitorii ale căror opere au răsunat atât de frumos în sala de spectacole a teatrului, interpretate la patru mâini, la pian, după fiecare poezie sau fragment literar.
La final, managerul TMMVS, Angela Zarojanu, care a avut și cuvântul de deschidere al evenimentului, prezentând celor prezenți surpriza pregătită de Ziua Culturii Naționale, le-a oferit tuturor frumoase buchete de flori, mulțumindu-le pentru ce au realizat, în numele tuturor.
Drept încheiere, Matei Vișniec a lansat o provocare publicului, să le scrie pe adresele de la teatru, să vină cu propuneri de evenimente, care să aibă loc mai des, nu doar de Ziua Culturii Naționale.
Cel mai cunoscut dramaturg român contemporan, apreciat în toată lumea, a spus că, dacă există cerere și sprijin, s-ar putea organiza o serie întreagă de evenimente, chiar lunar, sub denumirea de ”Tezaure ale creației și literaturii românești”.