Monitorul de Suceava Anchetă procurori

Faptă încadrată la omor în cazul autorului aparentului accident rutier de la Frumoasa

Florin PAIU

Judecătoria Suceava și-a declinat competența de soluționare a cauzei având ca obiect cererea de încetare de drept a măsurii arestării preventive în cazul lui Sebastian Duceac, tânărul arestat din luna mai a acestui an, după ce a accidentat mortal cu mașina un tânăr pe raza satului Frumoasa, comuna Moara.

Cererea de declinare a competenței s-a făcut pentru că inculpatul este cercetat acum pentru omor și conducere sub influența alcoolului, în loc de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența alcoolului.

Diferența este una majoră, procurorii având așadar date că în acest caz nu este vorba de un accident rutier, ci de o intenție clară de omor, în urma unui conflict între autor și victimă. 

Astfel de suspiciuni au fost de la începutul anchetei, însă acum acestea par a se concretiza și mai mult. 

Pe 1 mai, la ora 5.00 dimineața, pe drumul de la Frumoasa, un tânăr care locuia în cartierul George Enescu din Suceava, Bogdan Sefciuc, în vârstă de 25 de ani, a fost lovit mortal de mașina condusă de Sebastian Duceac.

Apropiații celui decedat susțin că între acesta și Sebastian Duceac a existat un conflict, iar pentru a se răzbuna, Duceac ar fi urcat la volanul autoturismului marca VW Touran și l-ar fi lovit intenționat pe Bogdan Sefciuc.

Cei doi ar fi fost împreună, după care tânărul din George Enescu s-a îndreptat spre Suceava, pe jos.

După impact, șoferul a fugit acasă, părăsind locul aparentului accident rutier.  

În ziua accidentului, după ce au obținut mandatul de percheziție, polițiștii au mers la locuința din Frumoasa unde Sebastian Duceac locuiește. Acolo, au verificat și ridicat probe de la mașina implicată în accidentul mortal. Aceasta era avariată serios pe partea stângă față, iar în interior a fost găsit și un topor. De asemenea, în locuință și în curte s-au găsit mai multe urme de sânge.

Șoferul avea o alcoolemie de peste 1 la mie, au indicat probele de sânge.  

De precizat că tânărului i s-au recoltat probe de sânge la circa 7 ore de la producerea accidentului, și asta pentru că s-a baricadat în casă și nu a mai ieșit decât după sosirea avocatului care-l reprezintă și care l-a convins să se predea.

De atunci, Duceac este arestat preventiv, iar acum Tribunalul Suceava va judeca solicitarea avocatului său, de a se înceta de drept măsura de arest preventiv. Această solicitare are legătură cu schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat inculpatul.

Practic, el a fost arestat pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența alcoolului, infracțiuni care nu mai sunt de actualitate în această fază a anchetei.

Dacă va fi găsit vinovat pentru omor, tânărul va primi între 10 și 20 de ani de închisoare, plus un probabil spor pentru conducere sub influența alcoolului.

În noaptea tragediei, atât autorul, cât și victima au fost băuți. Tânărul ucis avea chiar o alcoolemie mai mare și se afla sub influența canabisului.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.