Monitorul de Suceava

„Fă din sufletul tău o Sfântă a Sfintelor” – îndemnul arhieresc la hramul Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuți

 

„Încredințează-te purtării de grijă a lui Dumnezeu, pe tine și pe cei din casa ta, precum odinioară părinții Ioachim și Ana au încredințat-o pe prunca lor, Maria, Templului din Ierusalim.” – a fost cel dintâi îndemn al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, din cadrul Decalogului alcătuit special la sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, lecturat joi, 21 noiembrie 2024, cu ocazia hramului mănăstirii din municipiul Rădăuți închinate acestui praznic.

Acest moment deosebit pentru întreaga comunitate a fost prilej de bucurie, pace și împreună rugăciune, întrucât în mijlocul credincioșilor și al obștii monahale s-a aflat chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În sunetul clopotelor, ierarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare, dar și cu flori de către copii ai Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie”, îmbrăcați în costume populare.

În ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, consilier onorific al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, arhim. Iustin Tănase, consilier onorific al Sectorului de Asistență Socială și Medicală, arhim. Nectarie Clinci, exarh zonal, arhid. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți. Din sobor au mai făcut parte clerici de la mănăstirile și parohiile din împrejurimi, precum și slujitori din Eparhia Iașilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul așezământului aflat sub ocrotirea Sfântului Leontie, dirijat de pr. Adrian Florea, inspector în cadrului Sectorului EconomicFinanciar al Centrului Eparhial Suceava. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic l-a hirotonit întru diacon pe teologul Constantin Cătălin Toma și întru preot pe diaconul Marius Florin Tănase.

Alături de obștea monahală și de numeroși credincioși, la eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, maici starețe de la mănăstiri ale eparhiei, precum și prieteni ai Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”.

Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, consilier onorific al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Centrului Eparhial Suceava și cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Sfinția sa a adus în atenție cele mai importante aspecte ale sărbătorii care amintește de momentul intrării Maicii Domnului în templul din Ierusalim, punctând importanța respectării făgăduinței înaintea lui Dumnezeu a drepților Ioachim și Ana.

În cea de-a doua parte a cuvântului său, părintele profesor a subliniat importanța rugăciunii părinților pentru copii, precum s-au rugat părinții Maicii Domnului, pruncii fiind darurile primite în familie de la Preamilostivul Dumnezeu.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a prezentat Decalogul alcătuit la sărbătoarea Intrarea în biserică a Maicii Domnului, ce amintește de împlinirea de către Drepții Ioachim și Ana a făgăduinței de a-și afierosi pruncul lui Dumnezeu, lucrare în care îndeamnă la curățirea sufletelor noastre, prin primirea Sfintelor Taine și săvârșirea binelui, pentru a deveni, asemenea Fecioarei Maria, locaș sfințit prin harul Preasfintei Treimi.

Ierarhul a amintit faptul că pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturată predica acestei zile, în cadrul căreia se regăsesc date istorice cu privire la originea sărbătorii, fiind prezentată și imaginea templului în care Maica Domnului avea să descopere tainele Scripturii de la o vârstă foarte fragedă.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a citit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui profesor pentru cuvântul de învățătură rostit, i-a felicitat pe cei care au primit Taina Hirotoniei în această zi binecuvântată de Dumnezeu, a mulțumit corului de copii și a apreciat activitatea părintelui arhim. Iustin Tănase și a stavroforei Ecaterina Lichi, cei care se dedică neîncetat familiei numeroase a Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”.

În semn de recunoștință pentru vizita arhierească și pentru grija și dragostea pe care întâistătătorul eparhiei le arată copiilor și tinerilor așezământului, obștea mănăstirii îndrumată duhovnicește de stavrofora Ecaterina i-a dăruit ierarhului o icoană pe lemn cu Maica Domnului cu Pruncul.

Credincioșii au primit în dar iconițe cu reprezentarea praznicului, realizate la Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Piatra de temelie a așezământului monahal închinat „Intrării în biserică a Maicii Domnului” a fost așezată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen în anul 2010, la inițiativa arhim. Iustin Dragomir, stareț al Mănăstirii Bogdana la acea vreme. Cinci ani mai târziu, la 7 noiembrie 2015, biserica mănăstirii a fost sfințită de un sobor de ierarhi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mănăstirea este situată în imediata apropiere a Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie”, centru care găzduiește în acest moment aproape  130 de copii în cadrul caselor de tip familial.

Irina URSACHI



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.