Monitorul de Suceava La 17 ani de la moarte

Eroul-poet Ioan Grosaru va fi comemorat sâmbătă, 21 septembrie, la Păiseni

Stelian BORHAN

Sâmbătă, 21 septembrie, în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, va avea loc comemorarea eroului Ioan Grosaru, la 17 ani de la moartea sa în teatrul de operațiuni din Irak. Evenimentul este organizat la inițiativa maistrului militar în retragere Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte onorific al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala „Plăieșii” Suceava, și a primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, cu sprijinul Asociaţiei „Cultul Eroilor” filiala Suceava şi al parohiei „Sfântul Dumitru” din Păiseni.

Ioan Grosaru, sublocotenent și poet, a murit eroic în Irak, pe 21 septembrie 2007, salvându-și cinci colegi după ce vehiculul lor blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv.A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

În satul natal al eroului, la Păiseni - Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor prin ridicarea unei cruci monumentale de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, ridicată cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak. Cea mai mare parte a investiţiei a fost a Primăriei Cornu Luncii, iar ideea acestui proiect a fost a lui Dumitru Davidel.

Dumitru Davidel ne-a mărturisit: „Neamul este etern prin cultul eroilor, iar Ioan Grosaru este un erou adevărat, greu de egalat. În toamna anului 2007, când eroul Ioan Grosaru a murit în Irak, a fost adus acasă şi înmormântat lângă dealul pe platoul căruia se află biserica din sat. Memoria unui erou nu poate fi cinstită printr-o groapă acoperită cu pământ şi coroane. Pe cont propriu, am făcut un proiect pentru construcţia monumentului. Cu ajutorul Primăriei Cornu Luncii, care a pus cei mai mulți bani, al colegilor eroului Ioan Grosaru de la Batalionul 32 Infanterie din Timişoara, al Ministerului Apărării, Romtehnica Bucureşti, s-a creat un frumos ansamblu arhitectonic pentru eroul Ioan Grosaru şi eroii satului Păiseni.

A urmat amenajarea casei în care s-a născut Ioan Grosaru şi care a devenit Casa Memorială Ioan Grosaru. Ţinuta militară, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost Grosaru, decoraţii, steaguri de luptă, toate se regăsesc în casa memorială. Casa a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din judeţul Suceava, obiectivul fiind marcat pe drumul judeţean care leagă Cornu Luncii de Mălini.

La şcoala din satul Păiseni, şcoala care poartă numele eroului, a fost amenajată o expoziţie permanentă unde pot fi văzute şi câteva schije din TAB, aduse la Păiseni de colegii care au supravieţuit tragicului eveniment din septembrie 2007.

O parte din cheltuieli au fost făcute din pensia mea, cu ajutorul fiului meu, profesorul Daniel Davidel, al regretatei mele soţii, Arsinica, şi al unor oameni care au înţeles demersul meu. Toate asta fac să mă bucur că în fiecare an la Păiseni sunt organizate activităţi de comemorare, la care participă localnici, rude, militari, elevi, oficialităţile locale şi judeţene şi nu numai”.

 

O ceremonie discretă, concentrată pe sacrificiul și camaraderia celor care au servit patria

 

Pe 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar în care se aflau şase „scorpioni galbeni” români a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc. S-ar fi putut salva în momentul când maşina a luat foc, pentru că era primul în ordinea ieşirii din TAB, dar a preferat să-i lase să iasă mai întâi pe cei cinci colegi ai săi. El nu a mai apucat, pentru că muniţia din dotarea TAB-ului a explodat. Avea 37 de ani.

Aşa cum am aflat de la maistrul militar Dumitru Davidel,sublocotenentul erou Ioan Grosaru a scris proză şi poezii.

„Am contribuit financiar sau am fost ajutat de prieteni şi banii acestora, să public câteva volume de poezie şi unul de proză, majoritatea postum, iar pentru alte apariţii editoriale a contribuit armata, cum ar fi «De am pătruns în amintire», scos la Editura Militară prin grija Asociaţiei «Camarazii». În această carte au fost reunite toate poeziile scrise de militarul a cărui sensibilitate şi talent uimeşte şi cititorul de poezie avizat”, a precizat Dumitru Davidel.

Dumitru Davidel ne-a asigurat că ceremonia desfăşurată sâmbătă, 21 septembrie, la monumentul al eroilor unde odihneşte slt. (p.m.) Ioan Grosaru va fi una emoţionantă, decentă, scurtă şi fără discursuri pompoase.

„Este vorba doar despre sacrificiu, eroism, preţuire, camaraderie. Este datoria pe care copiii, tinerii şi adulţii prezentului o au faţă de cei care servesc patria şi câteodată mor în numele ei”, ne-a asigurat maistru militar (r) Dumitru Davidel.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.