Monitorul de Suceava

Elevi și profesori din Italia și Turcia într-un proiect Erasmus+, la Dumbrăveni

 

În perioada 21–25 octombrie 2024, la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni s-a desfășurat a doua mobilitate internațională din cadrul proiectului Aplicații ale Tehnologiei 4.0 în Proiectare și Producție - TEHNOPP”.

La această mobilitate au participat douăgrupuri de elevi și profesori din Italia și Turcia,parteneri ai proiectului, în cadrul căruia s-au desfășurat prezentări și ateliere de lucru privind utilizarea imprimantelor 3D, iar elevii din Turcia au împărtășit, în prezentările lor, locul și rolul imprimantelor 3D în sistemul național de învățământ turc și aplicațiile din Turcia.

Tema acestei mobilități a fost „Utilizarea imprimantelor 3 D în industrie”, cu accent pe utilitatea și folosirea acestora în procesul de învățământ profesional și tehnic.

Prima zi a mobilității a debutat cu deschiderea oficială, la care au luat parte, alături de reprezentantul Primăriei comunei Dumbrăveni, viceprimar Adina Rotaru, directoarea Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Adriana Duceac, și directoarele adjunct, Ionela Doncean și Mihaela Apetrei. Ziua a continuat cu vizitarea spațiilor școlii și a atelierelor de lucru.

A doua zi a proiectului a continuat cu o vizită la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Pe lângă vizitarea campusului universitar, elevii și profesorii parteneri au putut vedea și experimenta diverse procese tehnologice care folosesc tehnica 3D.

Facultatea de Mecanică le-a facilitat câteva experiențe valoroase de învățare și le-a stârnit curiozitatea prin diversitatea mașinilor și roboților de ultimă tehnologie folosite în prelucrare și inventică.

Următoarea zi a fost dedicată atelierelor de lucru din cadrul școlii, unde elevii au fost interesați să lucreze în diferite programe AUTOCAD și FUSION. De asemenea, au luat parte la diferite activități organizate în spațiile atelierelor școlare, de către profesorii, maiștrii și elevii liceului. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Compania Symetrica, unde tematica proiectului s-a regăsit în funcționalitatea tuturor echipamentele tehnologice și de producție folosite în cadrul companiei. Bineînțeles că nu au lipsit nici demonstrațiile spectaculoase de care elevii au avut parte pe tot parcursul vizitelor.

De asemenea, au fost desfășurate și câteva activități culturale, odată cu vizitarea orașelor Suceava și Iași.

În ultima zi a mobilității, au avut loc acțiuni de diseminare a activităților și s-au acordat certificatele de participare.

Coordonator proiect,prof. Bolohan Romeo

Membri în echipa de proiect, director, prof. Duceac Adriana și profesorii Sava Lăcrămioara, Sârghie Elena, Hrițcu Petrișor.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 31 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.