Monitorul de Suceava

Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic ,,Alexandru Ioan Cuza”, într-un schimb de experiență în Turcia

Daniela MICUŢARIU

Opt elevi ai Colegiului Tehnic ,,Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, însoțiți de două cadre didactice, Simona Dobrincu și Loredana Gașpar, au fost, în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie 2024,  beneficiarii unei mobilității de formare în Turcia, în localitatea Tire, Izmir.

Mobilitatea face parte din proiectul de acreditare Erasmus+ în domeniul educației școlare, având ca obiectiv formarea competențelor elevilor pentru promovarea cetățeniei active în școală și în comunitate.

Pentru participanți, această experiență a fost o îmbinare perfectă între activități educaționale desfășurate în școala gazdă și explorarea patrimoniului istoric și cultural al Turciei.

Pe durata celor cinci zile de formare, ne-au spus organizatorii, elevii au avut oportunitatea de a participa la o serie de ateliere de lucru și prezentări pe tema cetățeniei active, concepute cu scopul de a-i învăța pe participanți despre responsabilitățile și drepturile lor ca cetățeni, precum și despre importanța participării active în comunitate. În echipe mixte, s-au purtat discuții despre valorile democrației, toleranței și respectului față de diversitate, despre obiectivele de dezvoltare durabilă 2030, voluntariat, activism social și implicarea în proiecte extrașcolare care contribuie la binele comun.

După activitățile din școala gazdă, elevii au avut ocazia să viziteze Efes, unul dintre cele mai bine conservate orașe antice din lume. Această vizită a adus o dimensiune practică cetățeniei active, arătându-le importanța protejării și promovării patrimoniului cultural și istoric.

Un ghid local le-a prezentat elevilor istoria fascinantă a Efesului, începând de la perioada greacă și  continuând cu perioada romană și le-a vorbit despre Templul lui Artemis și Biblioteca lui Celsus, simboluri ale civilizației antice. Activitatea a reprezentat o lecție valoroasă despre cum fiecare individ poate contribui la păstrarea istoriei și identității culturale.

„Mobilitatea Erasmus+ din Turcia a fost o experiență transformatoare care a dus la o mai bună înțelegere a conceptului de cetățenie activă, a întărit legăturile interculturale dintre România și Turcia și a oferit elevilor instrumentele necesare pentru a se implica activ în comunitatea lor. Cu siguranță, lecțiile învățate în Turcia vor rămâne în amintirea lor și îi vor inspira să devină agenți ai schimbării în spațiul care îi înconjoară”, au concluzionat profesorii care s-au deplasat în Turcia.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.