Monitorul de Suceava Se pot face donații

Elevi din Pleșești, câștigători ai unui proiect ce îi trimite direct în Dubai. Pentru a ajunge la Summit Design for Change, ei au nevoie de 6.000 de euro

Daniela MICUŢARIU

Elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleșești au obținut cel mai mare punctaj din țară cu proiectul „Câini fără stăpâni”, performanță care le permite să reprezinte România, în perioada 21-24 noiembrie 2024, la Summitul Design for Change din Dubai.

Este o reușită mare pentru Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleșești, dar și pentru întreaga țară, ei fiind singurii care vor reprezenta România în cadrul Summitului din Dubai.

Profesoara Iuliana Moroșanu a transmis că pentru ca acești elevi să ajungă acolo, în Dubai, să-și prezinte proiectul, este nevoie de sprijin financiar pentru plata biletelor de avion și a cazării pe perioada desfășurării evenimentului, aproximativ 6.000 euro. Ea face apel la bunăvoința unor oameni cu suflet, care pun accent pe educația copiilor, pentru a-i veni în ajutor. Banii pot fi donați în contul Asociației Împreună pentru Viitor Vulturești, asociație deținută și administrată de profesoara Moroșanu Iuliana, care pune la dispoziție și contract de sponsorizare pentru cei care doresc. Cont: RO13RNCB0237174187840001 în lei, deschis la BCR, Sucursala Fălticeni. Număr de telefon: 0771 418 768, prof. Moroșanu Iuliana

 

Documentare

Design for Change (DFC) este o mișcare globală care cultivă mentalitatea „Eu pot” în fiecare copil. Acest spirit încurajează inițiativa copiilor și le oferă oportunitatea, atât de a-și exprima propriile idei pentru a crea o lume mai bună, cât și contextul de a acționa în acest sens.  

Fundația Romanian Angel Appeal, cu suportul Romanian American Foundation,  s-a alăturat mișcării internaționale Design for Change (DFC) România, devenind astfel una dintre cele 70 de țări în care acest program funcționează cu succes.

În cadrul unui  program de formare organizat de Fundația Romanian Angel Appeal a participat și prof. Iuliana Moroșanu, care a aplicat cu succes metoda DFC  la clasa de elevi din Pleșești, în cadrul orelor de educație socială.

„Elevii au avut de parcurs patru pași: Simte, Imaginează, Acționează, Împărtășește. Mai exact, au avut de identificat probleme din școală sau din comunitatea lor, au ales una dintre acestea, apoi au început să caute informații despre problemă, cauzele apariției acesteia și propunerea de soluții pentru rezolvarea sau ameliorarea ei, urmând să împărtășească cu colegii și profesorii lor ceea ce au realizat în urma acestui proiect. Aceștia au identificat mai multe probleme din școală și comunitate, iar cea care le-a atras atenția cel mai mult a fost <Câinii fără stăpân>, fiind  aleasă de către aceștia prin vot”, a explicat prof. Moroșanu.   

 

Colaborare

Elevii din Pleșești au căutat informații despre problemă și au identificat cauzele apariției acesteia în urma unei vizite la cabinetul medicului veterinar din comuna Vulturești. Astfel, ei au aflat de la acesta că desfășoară o campanie de sterilizare gratuită, dar care nu este suficient de cunoscută de către cetățeni și că aceștia sunt reticenți atunci când aud de sterilizarea câinilor și pisicilor, nepunând accent pe importanța acesteia.

Copiii au decis, împreună cu medicul veterinar Alexandru Hortolomei, să realizeze o campanie de conștientizare, informare și sensibilizare a populației cu privire la importanța sterilizării cățeilor și pisicilor. Elevii au realizat un pliant și au mers în satele din comună pentru a sta de vorbă cu oamenii, în încercarea de a-i convinge să sterilizeze câinii și pisicile, cu scopul prevenirii apariției lor în stradă și înmulțirii necontrolate, apoi au realizat o prezentare a proiectului și au organizat un mic eveniment, unde au prezentat proiectul desfășurat de ei colegilor de la gimnaziu și profesorilor. Pe 6 septembrie 2024, elevii, însoțiți de profesoara Moroșanu Iuliana, au fost la București, la evenimentul de celebrare a metodei Design for Change, unde și-au prezentat proiectul în fața unui juriu.

La acest eveniment au participat doar opt școli din România, din cele 24 selectate inițial. Pe 25 octombrie 2024, elevii au aflat că proiectul lor „Câini fără stăpâni” a obținut cele mai mari punctaje și că sunt așteptați la Summitul Design for Change din Dubai, în perioada 21-24 noiembrie 2024, pentru a-și prezenta proiectul.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.