Dana HUMOREANU
Deficitul de medici radiologi în spitalele publice se va accentua, în condițiile în care tot mai mulți dintre puținii doctori care aleg această specialitate se îndreaptă spre sistemul medical privat, unde sunt mai bine plătiți și au o activitate mai puțin stresantă. Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, a declarat, marți, la matinalul „Prima oră” de la Televiziunea Intermedia, realizat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, că deși conducerea unității medicale a încercat să rezolve această problemă la nivel județean, „nu s-a concretizat nimic”. „Cu radiologia este o luptă pierdută. Tot stresul, toată munca, mai ales în gărzi, a fost la nivelul Spitalului Județean Suceava și atunci colegii [radiologi] n-au mai putut și au plecat. Salariile din privat sunt foarte mari, stresul este mic și atunci cumva îi înțeleg. De asta spun că lupta este pierdută. Nu numai la nivelul județului nostru, ci la nivel național”, a declarat dr. Siriopol.
După plecarea unora dintre radiologii de la spital, instituția a reușit să angajeze doi medici rezidenți în ultimul an, care cel puțin o perioadă vor profesa probabil în spital, dar rămâne presiunea care vine din faptul că celelalte spitale din județ preferă ca după ora 15.00 și în weekend să trimită pacienții la Suceava.
Potrivit doctorului Siriopol, acest aspect este valabil și pentru alte specialități, nu doar pentru radiologie.
„La Neurologie sunt 6 medici, dintre care unii au peste 50 de ani și asigură gărzile. Asta în condițiile în care de la un spital municipal din județ ni se spune că două săptămâni medicul este în concediu, să preluăm gărzile, medicul acela nevenind niciodată în spital la Suceava, să asigure măcar o gardă pe lună. Adică orice pacient cu suspiciune neurologică va veni la Suceava. Medicul de acolo termină la ora 15.00 și pleacă la privat sau face gărzi la psihiatrie, nu vine la noi. Am încercat să discutăm, dar nu am cum să-i oblig. E altă unitate sanitară. La fel, sunt foarte mulți privați în județ care fac doar neurologie. I-am invitat să facă gărzi, dar nu vor. Nici lucrul acesta nu este corect. Dacă vrem să asigurăm asistență medicală corectă la nivel județean, atunci obligă-i să vină. În alte țări se poate, la noi, nu”, a afirmat medicul.
Acesta a mai spus că din punct de vedere al resursei umane spitalul din Suceava încă stă bine, având în vedere că sunt spitale județene care nu au gardă la cardiologie sau neurologie și n-au chirurgi vasculari. „Noi le avem, dar stăm un pic mai prost la oncologie, din motive obiective și subiective. Aici avem promisiunea unor colegi care acum dau examenul de specialitate și a unui rezident care la anul va fi în an terminal.
Facem tot posibilul să aducem medici, dar modul în care este creat sistemul medical nu ne ajută. La momentul actual există o disensiune și o frică între pacient și medic, medicii sunt frustrați, pleacă foarte ușor în privat, munca în sistemul privat este mai bine recunoscută și financiar și profesional și atunci mulți aleg zona asta. Foarte greu este să-i aduci la spital”, a arătat dr. Siriopol, subliniind că, deși salariile sunt bune și în sistemul public de sănătate, marea problemă este legată de gărzi, de asigurarea permanenței, care „este extrem de dificilă”.
Un alt aspect pe care directorul medical a dorit să-l clarifice este că în ambulatoriul spitalului capacitatea de a consulta și trata pacienți este limitată deoarece aceiași medici asigură atât activitatea în spital, pentru pacienții internați, cât și gărzile, consultațiile în UPU și consultațiile interclinice.