Daniela MICUŢARIU
La Școala Gimnazială ,,Miron Costin” Suceava s-a desfășurat recent workshopul ,,Educația parentală”, la care au participat grupuri de părinți ai elevilor din această școală, în cadrul proiectului educațional ,,Suntem părinți calificați”.
Temele abordate au fost despre stresul parental, disciplinarea pozitivă, comunicarea eficientă în relația părinte-copil, stilurile parentale, competențe și responsabilități parentale.
,,Un asemenea parteneriat încurajează responsabilitatea reciprocă, dar şi facilitarea accesului părinţilor la resurse, formare şi informare. Factorii care contribuie la formarea personalității copilului sunt familia și școala. Familia își pune amprenta pe întreaga personalitate a copilului. Școala este principalul factor instructiv-educativ care pregătește tânărul pentru viață, îi asigură un bogat bagaj de cunoștințe”, a declarat directorul adjunct, prof. Anna Ștefură.
Atelierele din cadrul workshopului au fost coordonate de conf. univ. dr. Petruța Paraschiva Rusu, de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava, inspector-prof. Dorina Dulceac, inspector prof. Adriana Coțovanu, consilierul școlar Daniela Apetrei de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, prof. Maria Doina Leonte și director adjunct, prof. Anna Ștefură. Coordonatorii atelierelor au sugerat că părintele „ar trebui să aibă capacitatea de a se centra pe copil, de a fi mereu prezent în viața lui. Părintele ar fi bine să își propună să ofere acceptare necondiţionată, încurajare şi afecţiune. De asemenea, părinții ar trebui să fie dispuși să se schimbe, să își modifice modul în care văd educaţia, să vadă această experienţă de viață ca un proces de învăţare şi dezvoltare personală ce se desfăşoară pe parcursul întregii vieţi”.