Monitorul de Suceava

Echipamente de peste jumătate de milion de euro pentru nou-născuții prematuri, la Spitalul Județean Suceava

Adelina TALPALARIU

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a achiziționat echipamente medicale de ultimă generație, menite să ofere o șansă reală la viață nou-născuților prematuri, care necesită îngrijire specială.

Valoarea totală a echipamentelor este de 2.775.675 lei, echivalentul a 555.000 de euro.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a făcut un pas major în direcția asigurării unor îngrijiri medicale de înaltă calitate pentru nou-născuții prematuri, prin implementarea proiectului <Micii Luptători – Șansa la viață>. Acest proiect este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Lider al proiectului este Consiliul Județean Suceava”, a menționat managerul unității, medicul Alexandru Calancea.

Acesta a mai adăugat că achiziționarea acestor echipamente reprezintă un pas important în îmbunătățirea îngrijirii nou-născuților prematuri, care se confruntă adesea cu probleme respiratorii și metabolice grave. Nou-născuții cu greutate mică la naștere sau cu alte complicații medicale severe au acum acces la echipamente performante, care le oferă o șansă reală de supraviețuire și recuperare.

 

·        Ce echipamente au fost achiziționate

 

Prin proiect, au fost achiziționate cinci incubatoare cu servocontrol dotate cu lampă de fototerapie și cântar. Acestea sunt incubatoare hibride, care pot fi utilizate atât ca incubatoare închise, cât și ca mese radiante sau pentru transportul intraspitalicesc. Sunt prevăzute cu saltea încălzită, radiotransparentă și cu sistem de încălzire prin convecție și element radiant. Lămpile de fototerapie integrate sunt esențiale pentru tratamentul hiperbilirubinemiei la nou-născuți, iar cântarul incorporat permite monitorizarea constantă a greutății bebelușilor.

De asemenea, prin proiect a fost cumpărat un incubator de transport cu FiO2 reglabil (21-100%) și lampă UV integrată.

„Acest echipament multifuncțional poate fi utilizat în diverse situații clinice, asigurând un transport sigur și eficient al nou-născuților între diferite secții ale spitalului. Funcția de ajustare a concentrației de oxigen și lampa UV integrată permit stabilizarea și tratarea nou-născuților în condiții de siguranță maximă”, a mai adăugat managerul spitalului, Alexandru Calancea.

Proiectul a mai asigurat achiziționarea unui incubator de transport intraspitalicesc dotat cu ventilator, esențial pentru transportul nou-născuților cu probleme respiratorii severe. Este echipat cu un ventilator integrat, care asigură suport respirator continuu în timpul transportului intraspitalicesc, prevenind astfel orice complicații respiratorii.

Totodată, au fost livrate cinci ventilatoare mecanice cu umidificator pentru ventilație noninvazivă, invazivă și HFOV. Aceste ventilatoare oferă suport respirator avansat, esențial pentru nou-născuții care necesită asistență ventilatorie complexă.

Au mai fost cumpărate 10 lămpi de fototerapie portabile, destinate tratării hiperbilirubinemiei la nou-născuți și care sunt prevăzute cu elemente LED albastre pentru fototerapie și elemente LED albe pentru iluminare. Lămpile sunt montate pe șasiuri mobile, reglabile pe înălțime, facilitând utilizarea lor în orice parte a secției de terapie intensivă neonatală.

 

·        Șansă la viață pentru micii luptători

 

Dotarea secției de terapie intensivă neonatală cu echipamente de ultimă generație este un pas crucial pentru reducerea mortalității neonatale și pentru creșterea calității vieții micuților pacienți, a mai spus managerul spitalului.

În cadrul acestui parteneriat, Consiliul Județean Suceava și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava își propun să continue investițiile în modernizarea infrastructurii medicale, pentru servicii medicale de cea mai bună calitate. „Proiectul <Micii Luptători – Șansa la viață> este un exemplu elocvent al impactului pozitiv pe care investițiile în sănătate îl pot avea asupra vieților copiilor și familiilor acestora.

Prin aceste eforturi concertate, sperăm că fiecare nou-născut va avea o șansă mai bună la viață, iar părinții vor putea primi sprijinul și încrederea că micuții lor luptători beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă”, a conchis Alexandru Calancea.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.