Monitorul de Suceava

Ecarisarea celor peste 5.000 de porci morți în urma incendiului de la Vorniceni a fost încheiată în timp record

Florin PAIU

Efectele dezastrului rămas în urmă după incendiul devastator din seara zilei de 13 ianuarie de la ferma de porci din satul Vornicenii Mici, comuna Moara au fost în mare parte înlăturate, într-un timp foarte scurt.

În doar patru zile, cele peste 5.000 de cadavre de porcine (scroafe cu purcei mici) au fost ridicate, transportate și îngropate pe un teren din apropierea fermei, pus la dispoziție de Primăria comunei Moara.

Într-un timp record, au fost extrase părțile metalice ale fermei, cu risc de prăbușire, după care cadavrele au fost ridicate și neutralizate în șanțul adânc de până la șase metri. Cadavrele au fost neutralizate prin învelire în folii, cu respectarea legislației în vigoare.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a transmis mulțumiri speciale celor care au muncit efectiv, dar și celor care au coordonat acțiunea:     

”În cursul zilei de sâmbătă, 18 ianuarie, operațiunea era deja încheiată și astfel a fost îndepărtat riscul biologic. A fost o acțiune grea, dificilă, pentru care vreau să aduc mulțumiri Primăriei Moara, firmei care a lucrat, Prefecturii Suceava. Am avut noroc și de faptul că timpul a ținut cu noi, au fost temperaturi scăzute, fapt care a redus mult riscul biologic. A fost o situație de urgență majoră, un mare dezastru pentru agentul economic, agent care sperăm totuși să găsească puterea de a reveni”.

Ferma care a ars era cea mai maternitate de porcine din județul Suceava. Câte 500 de scroafe pe ciclu asigurau reproducerea în maternitate.

Ferma avea capacitatea de a produce aproximativ 15.000 de purcei pe an.

Ferma Biosuin SRL era deschisă din 2019, iar purceii erau ținuți în maternitate în jur de 12 săptămâni, după care erau vânduți mai departe, la ferme de îngrășare, plecând de la Vorniceni cu o greutate de aproximativ 30 de kilograme.

Incendiul de luni seară a fost atât de violent și cu pagube atât de mari pentru că întâi s-a produs o explozie, care a creat acel efect de tunel, care a propagat focul în toată hala și a pârjolit cei peste 5.000 de porci (scroafele și purceii lor).

Cantitatea mare de biogaz din interior a provocat dezastrul, conform anchetei pompierilor militari și a polițiștilor.

Este vorba de biogazul produs din deșeurile de la porci, posibil acumulate și de la ciclurile anterioare de creștere. Este posibil ca limitarea contactului cu aerul din exterior, pe fondul gerului, într-o fermă cu foarte mulți porci abia fătați, să fi contribuit de asemenea decisiv la dezastru.

În județul Suceava au mai rămas doar două maternități de porci, una la Bălăceana și una la Hârtop, dar de dimensiuni mult mai mici.

Sectorul maternități porcine este și cel mai deficitar din România și nu poate asigura suficienți purcei pentru fermele de îngrășare din țară, care, la rândul lor, nu acoperă nici pe departe consumul autohton.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 20 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.