Monitorul de Suceava

Droguri de diferite tipuri, distribuite de o grupare care a fost anihilată de procurorii antimafia

Sandrinio NEAGU

O rețea de traficanți de droguri a fost destructurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava.

Gruparea a fost pusă pe picioare în luna iunie a anului 2023 și funcționa pe două paliere: de organizare și coordonare, respectiv de execuție. 

”Doi dintre membrii grupării, în calitate de lideri, au procurat diferite cantități de canabis, MDMA, substanță cristalină 4 – CMC, cocaină, metamfetamină și 2 MMC pe care ulterior membrii grupului infracțional din cadrul rețelei de distribuție stradală le-au comercializat pe bază de comenzi telefonice. Trebuie menționat că marfa era distribuită în special în Iași și Botoșani.

Pe parcursul administrării probatoriului, inculpații au fost depistați de organele judiciare având asupra lor sau în autoturismele pe care le utilizau cantități de droguri de risc și mare risc, precum și substanțe cu efect psihoactiv care au fost  ridicate și indisponibilizate”, se arată într-un comunicat al DIICOT Suceava.

Mai mult, la finalul anului trecut, unul dintre liderii grupului a fost depistat la Gura Humorului, în timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice fiind sub influența substanțelor psihoactive, respectiv metamfetamină.

Cu ocazia anchetei, procurorii DIICOT Suceava au reținut 7 persoane, cu vârstele cuprinse între 17 și 37 de ani. Cu toții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, deținere de droguri de risc și mare risc, în vederea consumului, fără drept, complicitate la trafic de droguri de risc și mare risc și complicitate la efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pe data de 1 octombrie, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pentru 6 dintre cei reținuți. Pentru alte 3 persoane cercetate în acest dosar s-a luat măsura controlului judiciar.

Potrivit reprezentanților DIICOT Suceava, doi dintre inculpații cercetați, ambii în vârstă de 19 ani, sunt arestați și în alte dosare penale.

Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate Botoșani și ai Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate Suceava.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate Iași, al luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Procurorii au făcut precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 02 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.