Monitorul de Suceava

Două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024, în județul Suceava

Daniela MICUŢARIU

Sinagoga din Rădăuți și Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani sunt următoarele opriri ale pianistului Bogdan Vaida, care călătorește prin țară cu pianul lui în dorința de a duce muzica clasică în cât mai multe locuri speciale din țară.

Turneul ajunge vineri, 25 octombrie, ora 19.00, la Templul Mare  - Sinagoga Rădăuți, și sâmbătă, 26 octombrie, la ora 17.00, la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Șaru Dornei.

Accesul la concerte este gratuit, pe bază de rezervare online pe website-ul https://classicunlimited.ro/, în limita locurilor disponibile.

În total, ediția din acest an ajunge în 11 orașe din 7 județe și are tema “In Harmony”, despre cum putem experimenta natura în viziunea unor mari compozitori. Pianistul Bogdan Vaida interpretează piese de Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, precum și piese ale compozitorilor contemporani români Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.

În cadrul turneului, publicul descoperă poveștile din spatele pieselor, precum și contextele care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. În plus, locurile de desfășurare sunt mai puțin convenționale: o fostă mină, biserici și sinagogi, o fostă închisoare comunistă, palate și castele, cinematografe, universități, hub-uri culturale, centre de vizitare.

„Am ales ca scene ale concertelor spații care ne arată cum putem transforma lumea din jur în mai bine, cum putem reimagina spațiile ca locuri ale comunității, cum putem proteja natura și patrimoniul cultural”, spune pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (în traducere, „muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri în care se derulează viața de zi cu zi în Germania și Elveția.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.