Sandrinio NEAGU
Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dat miercuri, 8 ianuarie, soluția finală într-un dosar privind traficul de droguri, caz care a avut ca punct de plecare o descoperire făcută de doi copii într-o casă părăsită. Soluția este aproape la fel ca la Tribunalul Suceava, cu mențiunea că o pedeapsă care era cu executare a fost transformată în condamnare cu suspendare sub supraveghere.
Mihail Gavril Boca, din Siret, a primit 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc şi mare risc în formă continuată”, 1 an și 6 luni închisoare pentru „efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată”. Pedeapsa finală pe care trebuie să o execute este de 5 ani și 6 luni, adică pedeapsa cea mai grea plus o treime din cealaltă condamnare.
Alexandru Marius Dumitraș, tot din Siret, a primit 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc în formă continuată”, respectiv un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată”, și un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, fără drept, în vederea consumului propriu”. Pedeapsa finală este de 3 ani și 8 luni de închisoare.
Adrian Mihailiuc este singurul care a beneficiat de clemență, iar condamnarea la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc în formă continuată” nu va mai fi în regim de detenţie, ci cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de 4 ani.
Un alt inculpat din dosar, Robert Rîpă, a primit un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „deținere de droguri de mare risc, fără drept, în vederea consumului propriu”. Și în cazul său, pedeapsa este cu suspendare sub supraveghere.
A simțit că este urmărit și a schimbat locul de depozitare a drogurilor
Ancheta din acest caz a început din anul 2021, însă datele mai noi au arătat că principalul acuzat din dosar a continuat traficul până la începutul lunii martie a anului 2023, când s-au efectuat percheziții și au fost ridicați atât cel vizat încă din 2021, cât și un complice direct implicat, dar intrat mai nou în afacerea ilegală.
Primele date au fost din februarie 2021, fiind vizați mai mulți suspecți din Siret, în principal Mihail Gabriel Boca, în vârstă de 19 ani la acea vreme. Au existat informații că acesta deține o cantitate de droguri la un imobil din orașul Siret, de unde aprovizionează consumatori din Siret și localități limitrofe.
Agil, tânărul a simțit că polițiștii de la structurile antidrog sunt pe urmele sale, astfel că a schimbat locația substanțelor interzise.
Avea să se stabilească ulterior că acesta, alături de complici, a transportat și depozitat în anexa unei case nelocuite din Mușenița canabis și ciuperci uscate în care s-au pus în evidență Psilocine și Psilocybine, substanțe care intră la categoria droguri de mare risc.
Peste ce au dat doi copii în șura părăsită
În iulie 2021, doi copii au descoperit în podul șurii respective o geantă de voiaj și o cutie de carton în care erau ambalate droguri. Atunci, a fost sesizată poliția, iar din șura anexei au fost ridicate aproape 2.500 grame de canabis și 4,43 grame ciuperci uscate.
Tot în podul șurii au fost găsite și cântare electronice, un grinder, plicuri pentru porționare doze și alte bunuri specifice traficului.
În urma acestei descoperiri ancheta a continuat, însă se pare că activitatea infracțională a fost întreruptă o perioadă după această captură.
Oricum, evident, inculpatul Mihail Boca a rămas în atenta supraveghere a structurilor antidrog.
Trafic reluat din Cluj, cel puțin din luna februarie 2023
Din ancheta coordonată de DIICOT rezultă că din februarie 2023, același Boca, aflat în municipiul Cluj-Napoca, a început să facă din nou livrări de canabis și de etnobotanice în special unor clienți din Siret. Așadar, acesta s-a realimentat cu substanțe interzise.
Din această perioadă mai recentă apare în ecuația anchetei și al doilea arestat din dosar, Alexandru Marius Dumitraș, în vârstă acum de 35 de ani, din Siret.
Inculpatul este acuzat că a vândut cantitatea de 135 grame de canabis (procurată de la Boca) unor persoane necunoscute, încasând de la acestea peste 6.000 de lei.
Totodată, același Dumitraș mai este acuzat că a procurat de la Boca peste 500 de grame de etnobotanice pe care, la diferite intervale de timp, le-a vândut în cadrul a 51 de acte materiale (număr de acte de vânzare pentru care sunt probe), încasând sumele de peste 27.000 de lei, 200 de euro și 50 de lire.
De altfel, în cadrul percheziției domiciliare efectuate la imobilul din Siret al lui Dumitraș s-au mai ridicat alte cantități de canabis și etnobotanice.
Există așadar date că activitatea de comerț pe filiera Boca (Cluj) – Dumitraș (Siret) și apoi vânzarea către clienți din zona Siret era una susținută și aducătoarea de sume de bani importante.